Τσίπρας: «Τον Αύγουστο τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο»

Το μήνυμα ότι «τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο» έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το περιεχόμενο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, ύστερα από αίτημα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση που όπως είπε «καταστροφολογεί» και δεν θέλει να δει τα πραγματικά δεδομένα.

«Θα ακούσουμε από την αντιπολίτευση πολλά καταστροφολογικά. Θα προσπαθήσω όμως να είναι μια παραγωγική συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.

«Βαδίζουμε με σταθερό βηματισμό από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα της διαδρομής, ένα μέρος αυτών καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι όχι μόνο δε θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020. Απογοητευτήκατε όμως για μια ακόμη φορά», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σημείωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα διαψευστούν ξανά οι καταστροφολογούντες, όταν θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους, μια εξέλιξη καθοριστική για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και οι συζητήσεις για το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

«Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει από αυτή την περιπέτεια, τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «η στάση του Κ. Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία διότι θα μνημονεύεται ως εκείνος που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα καταστροφολογίας».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οικονομία είπε ότι «η Ελλάδα σήμερα έχει μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια. Kλείνει την πληγή της ανεργίας, η οποία σε τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες, μέσα από τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%». Επίσης, όπως είπε «το 2017 έκλεισε, με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015 και το 2016. Και έτσι καταφέραμε να δώσουμε δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ. Και έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε να πράξουμε και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «η ανάκαμψη της χώρας είναι ταυτόσημη με την ανάκαμψη της εργασίας και την πτώση των δεικτών της ανεργίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους τομείς όπου μπορεί να παραχθεί πλούτος, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η καινοτομία, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, οι υποδομές και η ενέργεια. Χρειάζονται όμως πόροι, χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χώρα έχει πλέον στη διάθεση της όχι μόνο τους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ αλλά και το πακέτο Γιούνκερ με επενδύσεις αξίας 8 δισ».

%d bloggers like this: