Τσίπρας: Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα εξέλθει από τα Μνημόνια – Κοινωνικό μέρισμα για τους αδύναμους

Από αναφορές στην μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα, υπόσχεση για κοινωνικό μέρισμα προς τους οικονομικά αδύναμους στο τέλος του 2017 αλλά και εντολή για ταχύτατη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης χαρακτηρίστηκε η εισήγησή του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός “φωτογράφησε” το σύστημα μεταφοράς καυσίμων στη θάλασσα κάνοντας λόγο για βαθιές κηλίδες που η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με βαθιές τομές.

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα εξέλθει από τα Μνημόνια ενώ προανήγγειλε κοινωνικό μέρισμα για τους αδύναμους, όπως είχε γίνει και στο τέλος του 2017. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα διαψευστούν όσοι μιλάνε για πρόσθετα μέτρα το 2018, επιτιθέμενος στα ΜΜΕ: «διάφοροι αδιόρθωτοι γεμίζουν τα οκτάστηλά τους με κινδυνολογίες που θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε η χώρα έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ χαρακτήρισε θετική έκπληξη από την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά στην Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει. Ανέφερε ότι συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθούν μια σειρά από θέματα, «δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με ιστορικά χαρακτηριστικά και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση».

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης τα περισσότερα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρχει «πάτημα» όπως είπε να καθυστερήσει η ολοκλήρωσή της.

Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Υπογράμμισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά και πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Περιγράφοντας την εικόνα της οικονομίας και των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία».

«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, διότι δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη» είπε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε για το χρέος και πήρε μια λύση που διασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας εμμέσως στα όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σημείωσε: «Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στο λαό υποσχέσεις για μείωσή τους». Και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί αλήθεια δεν το έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση;»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο και την ιδεολογία «ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που στήριζε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014, αλλά έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος, πίσω από τους δανειστές».

«Όμως όσο η κρίση περνάει οι μάσκες πέφτουν» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων, αποτελούν και επίσημα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ και ότι πάντα αυτό ήταν το πολιτικό της πρόγραμμα.

Εκτίμησε ότι τώρα που βαδίζουμε στο τέλος της περιόδου των μνημονίων «ο εκλεκτός αυτού του μπλοκ της συντήρησης, ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής, υποσχόμενος ένα πρόγραμμα “ελληνικής ιδιοκτησίας”», το οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «συρραφή δήθεν μεταρρυθμίσεων» που, όπως σημείωσε, κατά καιρούς έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους πλέον ακραίους κύκλους εκ των δανειστών.

«Για τη ρύπανση στον Σαρωνικό δεν ενεργούμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις»

«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, δημιούργησε μια μεγάλη εστία ρύπανσης και ένα εύλογο αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες της Αττικής και όχι μόνο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων» επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα απορρυπαντικά μέσα και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες.

Την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους, την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα εξαντληθεί επικοινωνιακά και φύγουν οι κάμερες από τις ακτές. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ακόμη μεγαλύτερη ουσία είναι ότι «χρειάζεται να προβληματιστούμε για τις βαθιές τομές που πρέπει να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα το μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας που είναι το φυσικό και δη το θαλάσσιο περιβάλλον».

Απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής, αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα, είπε κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Αποφασίσαμε την ενίσχυση των προσπαθειών για τη ταχύτερη δυνατή απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών τις οποίες επηρέασε η διαρροή. Στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: