Φορτώνονται για Τουρκία οι S-400 – Ρώσοι: Καλύτεροι των Patriot

Oι πρώτες συστοιχίες των υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 που έχει αγοράσει η Άγκυρα θα φορτωθούν σε αεροπλάνα την Κυριακή και θα φτάσουν στην Τουρκία κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, παρά τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Η πρώτη παράδοση των S-400 θα γίνει με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη που πρόκειται να αναχωρήσουν από ρωσική στρατιωτική βάση, αναφέρει το Haberturk, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την πηγή του. Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε επίσης ότι η ρωσική ομάδα τεχνικών θα επιβλέψει την εγκατάσταση του αντιαεροπορικού συστήματος αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Το σύστημα αεράμυνας S-400, έχει την ικανότητα να στοχεύει σε 36 στόχους ταυτόχρονα και να παρακολουθεί 300 αεροσκάφη, δήλωσε ρώσος στρατιωτικός στη Hürriyet.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των S-400 συγκριτικά με τους αμερικανικούς Patriot είναι ότι η βάση εκτόξευσης των S-400 μπορεί να τοποθετηθεί σε δρόμο στενότερο των 10 μέτρων, ενώ ένας Patriot απαιτεί χώρο τόσο μεγάλο όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, σύμφωνα με τον ρώσο αξιωματικό.

Σχεδόν το ήμισυ (44%) της τουρκικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της αγοράς αντιβαλλιστικών πυραύλων παρά τις απειλές για κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουλίου.