Χαρδούβελης: Κίνδυνος να επιστρέψουμε στην ύφεση

Με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Χαρδούβελης προειδοποίησε για μια άλλη μια φορά ότι δεν είναι απίθανο να υπάρχει ένα ατύχημα και η Ελλάδα να βρεθεί χωρίς χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρζωώνη. «Χωρίς παράταση και χωρίς να κλείσει η συμφωνία έως τις 28/2, η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός χρηματοοικονομικής στήριξης της Ευρωζώνης» λέει χαρακτηριστικά.

Ως συνέπειες αναφέρει την απώλεια των 7,2 δις, την αντιμετώπιση των αγορών για δανεισμό χωρίς προληπτικό μηχανισμό στήριξης, την επιστροφή των 11,4 δις του ΤΧΣ, την μη παροχή της συνήθους ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και την δύσκολη υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, κάτι που ίσως οδηγήσει στο να χάσει η χώρα το τρένο της εύκολης χρηματοδότησης.

Εξηγεί ότι είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας με εκδόσεις εντόκων και σημειώνει πως «οι κίνδυνοι ατυχήματος, θα αυξάνονται όσο παραμένουμε χωρίς συμφωνία με τους εταίρους». Τονίζει ότι επικρατεί ένας αδικαιολόγητος εφησυχασμός, ιδιαίτερα από κόμματα της αντιπολίτευσης για τις συνέπειες της μη τήρησης των συμφωνιών με τους εταίρους” και σημειώνει ότι “η οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία με τους εταίρους θα συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά δούναι και λαβείν. Δεν θα ακυρώσει τα συμφωνηθέντα, πιθανόν να τα τροποποιήσει με συνοδεία διαφορετικών, ίσως και μεγαλύτερων δεσμεύσεων”.