Χουλιαράκης: Τρεις οι προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές

«Στόχος της κυβέρνησης με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης δεν ήταν η υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος» ανέφερε νωρίτερα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ενώ υπογράμμισε ότι: «Δεδηλωμένος στόχος ήταν η καθαρή καταγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η σαφής δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν σταδιακά από τα μέσα του 2018 και μετά. Αυτά τα έχω αναφέρει πολλές φορές. Αυτά είπα και στον Economist».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κακούς συμβούλους» είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τον Γ. Χουλιαράκη η σημασία της σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος τώρα είναι ότι αποτελεί κρίσιμο μέγεθος στην πορεία της χώρας προς τις αγορές. Δεύτερος λόγος ήταν γιατί η έξοδος στις αγορές δεν είναι στιγμιαία κίνηση αλλά μακρά διαδικασία που θα οικοδομηθεί πολλούς μήνες πριν το τέλος του προγράμματος.

«Ένα χρόνο πριν βγει από το πρόγραμμα η Πορτογαλία είχε 200 μονάδες βάσης υψηλότερα επιτόκια από αυτά που έχει σήμερα η Ελλάδα», σημείωσε και προσέθεσε «Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει πρόοδο σε τρία πεδία: δημοσιονομική σταθερότητα-μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δημιουργία αποθεματικού»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η κυβέρνηση έχει πετύχει υπεραποδόσεις στα δημοσιονομικά. Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους μνημόνευσε τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ για το αποθεματικό τόνισε ότι η Ελλάδα θα παίρνει χρήματα για να βγει από την επιτροπεία με ασφάλεια.

Στο ερώτημα αν είναι επαρκής η σαφήνεια σε όσα αποφάσισε το Eurogroup για το χρέος απάντησε ότι αυτό αξιολογείται ήδη θετικά από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

%d bloggers like this: