Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού παιδιών 5 – 11 ετών

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών κατά της Covid-19. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εμβολιασμοί αυτής της ηλικιακής ομάδας θα αρχίσουν την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγέλλου, ο εμβολιασμός των παιδιών πρωτίστως θα προστατεύσει τα ίδια, αλλά παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανοσίας της κοινότητας γενικότερα.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, έως σήμερα έχουν λάβει την πρώτη δόση περισσότερα από 5 εκατ. παιδιά και 1,8 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις. «Τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 5 – 11 ετών ούτε έχουν καταγραφεί επεισόδια μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό των πρώτων 60.000 παιδιών στη χώρα.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια.

Η πρώτη παραλαβή παιδικών εμβολίων στις 13 Δεκεμβρίου
Στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη παραλαβή παιδικών εμβολίων στη χώρα μας των εταιριών Pfizer/BioNTech. Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους ενήλικες, δηλαδή 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με τη δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί παιδιών
Οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε νοσοκομεία, και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδας. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε πέντε εμβολιαστικά σημεία. Στο Παίδων «Αγία Σοφία», στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Ενημερωτική εκδήλωση
Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στις 17.00, οπότε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η κυρία Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Τα ερωτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από σήμερα έως τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://forms.gle/5aVjjXPxYVSUUeUr8.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, από το κανάλι του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο YouTube στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCYAzzqiqb2347rjG_dVCtxg και από τον λογαριασμό του υπουργείου στο Facebook https://www.facebook.com/MinEduGR.