Ένας χρόνος η ισχύς του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν

«O κανονισμός που αφορά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 έχει ημερομηνία λήξης έναν χρόνο από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή, με δυνατότητα παράτασης» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Γουίγκαν, ερωτηθείς σχετικά.

Ειδικότερα, ο κ. Γουίγκαν σημείωσε: «Ισχύει για έναν χρόνο με τη δυνατότητα να παραταθεί… Θα εξεταστεί όταν υπάρξει η έκθεση για τη λειτουργία του πιστοποιητικού τον Μάρτιο. Είναι μια ανοιχτή διαδικασία, είναι περιορισμένο σε χρόνο αλλά υπάρχει η πιθανότητα παράτασης».

Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό τέθηκε επισήμως σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021 και τότε η Επιτροπή ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της: «Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε. για την Covid θα ισχύει για 12 μήνες από την 1η Ιουλίου 2021. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της εφαρμογής του κανονισμού. Μαζί με αυτή την έκθεση, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει την παράταση του πιστοποιητικού Covid, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην πανδημία».