Έτοιμο το χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό – Μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας

Yψηλή αποτελεσματικότητα κατά πιθανής νοσηλείας από Covid παρουσίασε το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού, στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με τη Pfizer, το φάρμακο, το οποίο θα πωλείται υπό τον ονομασία Paxlovid, εμφάνισε ποσοστό αποτελεσματικότητας 89%, χορηγούμενο τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει τα δεδομένα της μελέτης στον FDA το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης για επείγουσα χρήση.

Σύμφωνα με τη Pfizer, η ανεξάρτητη επιτροπή επιστημόνων που παρακολουθούσε την κλινική μελέτη, πρότεινε οι έρευνες να σταματήσουν νωρίτερα, καθώς η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στους ασθενείς αποδείχθηκε ως «ιδιαίτερα πειστική».

Με βάση τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν το χάπι της Pfizer εμφανίζεται πιο αποτελεσματικό από το αντίστοιχο της εταιρείας Merck, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία έγκρισης από τον FDA.

Τόσο το χάπι της Pfizer όσο και η αντίστοιχη θεραπεία της Merck δεν προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό αλλά για ομάδες υψηλού ρίσκου, όπως οι άνω των 60 ετών ή οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.