Αλ. Τσίπρας: Έλληνες και Αργεντίνοι έχουμε παρόμοια “mentalite”

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, Cristina Fernández de Kirchner, στο γραφείο του στη Βουλή, υπογράμμισε: «Και η χώρα μου επίσης περνάει δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια, αλλά είμαστε σε μια πορεία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό».

Συγκεκριμένα, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η κ. Kirchner τόνισε την προσφορά της Ελλάδας στον πολιτισμό, και όχι μόνο, της Δύσης. Ανέφερε ότι από την Ελλάδα ξεκίνησε η Δύση και ότι πραγματικά οι σκέψεις για τη Δημοκρατία, για την οργάνωση και την πολιτιστική οργάνωση της Δύσης, χωρίς καμία αμφιβολία βασίζονται στην ιστορία της Ελλάδας. Η κ. Kirchner εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση της όταν αντίκρισε τον Παρθενώνα και προσέθεσε πως ελπίζει να έχει την ευκαιρία αύριο να επισκεφθεί τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Εγώ έχω τη χαρά κάθε πρωί που ξυπνάω να βλέπω τον Παρθενώνα. Κι αυτό μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε κομμάτι μιας ιστορίας πολύ σημαντικής και μιας παρακαταθήκης, μιας πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να σας πω επίσης ότι παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική. Εμείς οι Έλληνες παρότι βρισκόμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα σας, αισθανόμαστε ότι έχουμε περίπου παρόμοια mentalite», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. «Και ζήσαμε από κοντά και τις περιπέτειες σας αλλά και τα κατορθώματα σας», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να υπογραμμίσει: «Και η χώρα μου επίσης περνάει δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια, αλλά είμαστε σε μια πορεία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό».

«Θα ήθελα με μεγάλη χαρά να ακούσω και τα νέα σας», είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Kirchner, προσθέτοντας ότι είχε επισκεφθεί την Αργεντινή πριν από τέσσερα χρόνια.

Ν. Βούτσης: Δεσμοί φιλίας και κοινά βιώματα για δημοκρατία και σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αργνετινής

Οι δεσμοί φιλίας και συναντίληψης Ελλάδας-Αργεντινής, αλλά και τα κοινά ιστορικά βιώματα, τόσο στους αγώνες για δημοκρατία και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και στην οικονομική κρίση, επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής.

«Οι δύο χώρες και οι λαοί τους έχουν για δεκαετίες ισχυρότατους δεσμούς φιλίας και συναντίληψης και για τη διεθνή κατάσταση και την ειρήνη και για την πρόοδο των λαών. Η Αργεντινή είναι μια μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με μεγάλο οικονομικό βάθος, η οποία συμμετείχε και στους G20 και υπήρξε μια χώρα, όπως και η Ελλάδα που βίωσε τη δραματική εμπειρία της δικτατορίας, όπως επίσης και τη δραματική εμπειρία επαναλαμβανόμενων καταστάσεων χρεοκοπίας σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας, με το γεωστρατηγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται, υπήρξε θύμα μιας επτάχρονης δικτατορικής κυριαρχίας πριν από 50 χρόνια και επίσης πρόσφατα, για οκτώ χρόνια, ήδη, είναι σε μια κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας και άρα οι εμπειρίες των δύο χωρών είναι και σε αυτά τα ζητήματα παραπλήσιες και συγγενικές».

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία της κ. Kirchner στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι για αρκετά χρόνια που ήταν Πρόεδρος της Αργεντινής, «είχε μια σημαντική παρουσία και στις διεθνείς εξελίξεις και στα μέτωπα των κοινωνικών αγώνων στην ίδια της την χώρα».

Παράλληλα, την ευχαρίστησε «για την χθεσινή της παρουσία σε ένα από τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, γιατί γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας ως προς αυτό το ζήτημα».

«Πήγα να τους δω, για να μπορέσω να δείξω το ρόλο που έχει η Ελλάδα υπέρ των προσφύγων, υποδεχόμενη και βοηθώντας τους ανθρώπους αυτούς. Η Ελλάδα, προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί από τα οικονομικά της προβλήματα, αλλά παράλληλα προσπαθεί να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στα χιλιάδες άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν τις χώρες τους, θύματα πολέμου, καθώς και θύματα θρησκευτικών αναταραχών» επεσήμανε από την πλευρά της η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής.

Κατά τα άλλα, η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής επέκρινε έντονα την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής, με την οποία αφήνει ελεύθερα πάνω από επτακόσια άτομα, «πρωταίτιους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οι οποίοι βασάνισαν άτομα, παραβίασαν νόμους, παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το Ανώτατο Δικαστήριο στην χώρα μου, πήρε ακριβώς μια απόφαση που παραβιάζει το Σύνταγμα, παραβιάζει όλες τις δημοκρατικές αρχές. Αυτό πρέπει να το ξέρει η Διεθνής Κοινότητα. Η δικτατορία, η οποία ξεκίνησε το 1976 στην χώρα μου, δεν έπληξε μόνο το λαό μου, αλλά έπληξε και ανθρώπους από άλλες χώρες, όπως Γαλλίδες καλόγριες, Ιταλούς, όπως και άτομα άλλων εθνικοτήτων. Είναι κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια απόφαση η οποία στρέφεται κατά της ίδιας της ανθρωπότητας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ούτε δεξιών ούτε αριστερών, είναι για όλους τους ανθρώπους» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις ομοιότητες που έχουν οι δύο χώρες, τη δικτατορία και την οικονομική χρεοκοπία, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Βούτσης, η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, πρόσθεσε και «το βίωμα της Αργεντινής, το 1982, τον πόλεμο στα νησιά Φώκλαντ, που ουσιαστικά, όπως είπε, οδήγησε στην πιο γρήγορη πτώση της δικτατορίας στην χώρα της, αλλά άφησε πολλούς αγνοούμενους, και πολλά θύματα, ενώ το 2001 ακολούθησε η χρεοκοπία της χώρας της.

«Δυστυχώς Ελλάδα και Αργεντινή μοιάζουν ιστορικά και στην τρίτη περίπτωση του πολέμου, που αναφέρθηκε η κ. Kirchner, διότι στην Ελλάδα η δικτατορία έπεσε μετά από την τραγωδία της κατάληψης ενός μέρους της Κύπρου, από την τραγωδία του 1974, που ήταν το σημείο μετά από το οποίο δεν μπορούσε να κρατηθεί η δικτατορία στην Ελλάδα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής.

Κλείνοντας ο κ. Βούτσης, έδωσε έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι «είναι πάντοτε στην ατζέντα όλων των χωρών που ομνύουν στην ειρήνη και στη δημοκρατία» και υπογράμμισε «ότι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη και η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης κάθε λαού, είναι οργανικό στοιχείο, είναι στην καρδιά του αγώνα για τη δημοκρατία κάθε στιγμή, τώρα και στο μέλλον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: