Απαιτήσεις – φωτιά του ΔΝΤ για εργασιακά και ασφαλιστικά

Η αποκάλυψη του Bloomberg είναι ανησυχητική αφού υποστηρίζει ότι το μνημόνιο της Κομισιόν αναφέρει ότι έως τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ευθυγραμμίσει τα πλαίσια των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την καλύτερη πρακτική στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο χωρίς περιστροφές ζητά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, περαιτέρω περιορισμό των μισθών, «ελαστικοποίηση» του ωραρίου εργασίας αλλά και παρεμβάσεις στο δικαίωμα της απεργίας. Το… πολιτικό κουβάρι των εργασιακών σχέσεων αρχίζει και αυτό να ξετυλίγεται, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να πιέζουν για την επίσπευση της διαδικασίας.
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει την υιοθέτηση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για επί τα βελτίω παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος όμως επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ότι «το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις», προσθέτοντας ότι «είναι προφανώς κάτι το οποίο εμείς ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε. Σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές μας»… 
Πάντως, είναι φανερό ότι η Ευρώπη δείχνει να ενστερνίζεται τις απόψεις του Ταμείου στο συγκεκριμένο θέμα και επιμένει στην προώθηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Άλλωστε, στο μνημόνιο επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο πλαίσιο των πολιτικών της αγοράς εργασίας θα γίνονται έπειτα από διαβούλευση και με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών.
%d bloggers like this: