Από αύριο τα νέα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση – Τέλος μουσική και όρθιοι στη διασκέδαση – Μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα το Ρεβεγιόν

Στις 12.00 το βράδυ θα κλείνουν από αύριο τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, με την κυβέρνηση να επισπεύδει την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του νέου κύματος της πανδημίας.  

Χωρίς μουσική και ανοιχτή μέχρι τις 2 θα είναι η εστίαση παραμονή Πρωτοχρονιάς. Τα κέντρα διασκέδαση θα μείνουν κλειστά την Πρωτοχρονιά.

Ο υπουργός κάλεσε όσους τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν τη συμμετοχή στο οικογενειακό εορταστικό τραπέζι, ενώ τόνισε πως θα απαγορεύεται η μίσθωση χώρων για τη διενέργεια πάρτι την εορταστική περίοδο.

Το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του Θάνου Πλεύρη και του προέδρου της Επιτροπής των Ειδικών Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στη συνέχεια συνεδρίασε και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Τελικά τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

1.       Μπαρ και εστιατόρια την ημέρα της Πρωτοχρονιάς θα μείνουν ανοιχτά έως τις 2 τα χαράματα, χωρίς τη συνοδεία μουσικής

2.       Ενώ η εστίαση θα μείνει ανοιχτή σε καθημερινή βάση έως τις 12 το βράδυ, επίσης χωρίς την συνοδεία μουσικής

Τα υπόλοιπα μέτρα που θα ισχύσουν από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου είναι τα εξής:

Για την εργασία:

· Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και

· κυλιόμενο ωράριο.

Για την εστίαση – διασκέδαση:

· λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,

· Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,

· Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και

· 6 άτομα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα:

· Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

· Επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

· Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τα παραπάνω μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (30/12) και όχι από τις 3 Ιανουαρίου του 2022, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.  

Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς 

Ειδικά για το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο, θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις, καθώς το ωράριο θα ισχύει έως τις 2.00 το πρωί, αντί για τις 00.00 

Ωστόσο, και πάλι, κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες, τα τραπέζια θα είναι έως έξι ατόμων και θα απαγορεύεται η μουσική. 

«Η κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την επιτροπή να συγκληθεί για να αποτυπώσει τα δεδομένα της μετάλλαξης στη χώρα. Στο ΕΣΥ νοσηλεύεται συμπολίτες μας που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο στη κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη, βάση και των κρουσμάτων που σημειώθηκαν χτες και σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως έπρεπε να ληφθούν υπόψην όλοι οι παράγοντες.

Η επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς όπως ανέφερε και ο υπουργός υπάρχει αισιοδοξία πως η ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη συνδέεται με την ήπια νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον.