Βρυξέλλες: Εντατικές διαβουλεύσεις για συμφωνία στη σκιά του «όχι» από τον Β. Σόιμπλε

Αβέβαιη αν όχι δύσκολη είναι πλέον η επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Δευτέρας, μετά την κατηγορηματική απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες αφού μάλιστα η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή το πακέτο των επώδυνων μέτρων ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, έδειξε για ακόμη μια φορά πως αυτός είναι που κινεί τα νήματα και έστειλε μήνυμα κατά των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. Σε ερώτηση της εφημερίδας Bild σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος».

Στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται στο μεταξύ σήμερα, αλλά και αύριο, οι διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τεχνοκρατών των θεσμών, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το Δευτέρα το μεσημέρι σε ένα σχέδιο συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, το οποίο θα υποβάλουν για εξέταση στο Eurogroup.

«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.

Τα θέματα που θα πάνε να εξετάσουν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους θα κληθούν να διαμορφώσουν τη Δευτέρα το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Μια συνολική απόφαση τη Δευτέρα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα του κράτους και επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Mε δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό, εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία τη Δευτέρα, να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από την προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.

Πηγή: Deutsche Welle

%d bloggers like this: