Β. Κικίλιας: Μέσα στον Αύγουστο η πλατφόρμα για εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

Για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους άνω των 55 να εμβολιαστούν, ενώ έκανε γνωστό ότι ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών έχει εγκριθεί από τους ειδικούς και προανήγγειλε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Αύγουστο.

«Χαίρομαι πολύ που βλέπω πως οι συμπολίτες μας είναι εμβολιασμένοι σε υψηλό ποσοστό. Θέλουμε κι άλλο. Η έκκλησή μου σήμερα είναι για τους 55 και άνω. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν, να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ακόμη ο κ. Κικίλιας κάλεσε και τους νέους να κάνουν το εμβόλιο πριν από τις διακοπές τους και να γίνουν πρωτοπόροι σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να αλλάξουν σελίδα στην ιστορία της πανδημίας. Έκανε ειδική μνεία στον Δεκαπενταύγουστο, προσθέτοντας πως πρέπει όλοι να τεσταριστούν πριν συναντήσουν τις οικογένειές τους και να γιορτάσουν με κανόνες δημόσιες υγείας.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17 ετών, μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί περίπου 30.000 ραντεβού. «Αισιοδοξούμε πως όσο πλησιάζουμε στη σχολική χρονιά θα αυξηθούν αυτά τα ραντεβού, ωστόσο, όπως και να έχει, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας» ανέφερε ο υπουργός.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει 75%-80% στην Ελλάδα

Όσον αφορά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, αυτή πλέον αποτελεί κυρίαρχο στέλεχος του ιού. «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει πάνω από 75%- 80% στην Ελλάδα.  Το ίδιο είχε γίνει και με το βρετανικό στέλεχος» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Μιλώντας για τους περίπου 3 εκατ. πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως στόχος είναι να μη δείχνουμε με το δάχτυλο τους ανεμβολίαστους. Ο στόχος είναι να προβάλουμε λογικά επιχειρήματα για να τους πείσουμε».

Σχετικά με την αύξηση νοσηλειών, ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως το σύστημα υγείας θα είναι πάντα έτοιμο και στις επάλξεις, ώστε το υγειονομικό προσωπικό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. «Οι νοσηλευόμενοι έχουν αυξηθεί, ωστόσο το γεγονός πως δεν είναι τόσο ψηλά οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, όπως συνέβη στο παρελθόν, αποτελεί απόδειξη πως τα εμβόλια λειτουργούν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως, αν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα» τόνισε ο υπουργός.

Τέλος, για το μίνι lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως είναι λογικό, όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, να πέφτουν μέτρα στο τραπέζι: «Είναι προφανές ότι θέλουμε να στηρίξουμε τον τουρισμό με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι θεμιτό η Πολιτεία να προσπαθεί να προασπίσει τους κανόνες δημόσιας υγείας με τον τουρισμό ώστε να επιμηκυνθεί και η περίοδος. Η προσπάθεια πάει πολύ καλά. Όταν θα ξεφεύγουν τα πράγματα, λογικό θα είναι να πέφτουν μέτρα στο τραπέζι για λόγους δημόσιας υγείας».