Γαλλικές εκλογές: Νικητής ο Ε. Μακρόν με 62%-67% στα διεθνή μέσα – Σαρωτικά ποσοστά εκτός Γαλλίας

Τον Εμανουέλ Μακρόν δίνουν νικητή και νέο πρόεδρο της Γαλλίας τα βελγικά μέσα ενημέρωσης με ποσοστό 62%-64% που είναι κοντά αν όχι στα ίδια ποσοστά που έβγαζαν και οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία τις προηγούμενες ημέρες.

Το παραπάνω ποσοστό μεταδίδει το κρατικό κανάλι του Βελγίου RTBF που και στον πρώτο γύρο είχε κάνει πρώτο ανακοινώσεις για τα exit polls ενώ άλλα μέσα κάνουν λόγο για μεγάλα ποσοστά στα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια.

Το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά σχεδόν 4% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο (69,42%).

Το 2012 την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 71,96%.

 

Πάντως πρώτο και με διαφορά δίνουν τον Εμανουέλ Μακρόν οι Γάλλοι του εξωτερικού και ειδικά στα υπερπόντια εδάφη και τη Βόρεια Αμερική με συντριπτικά ποσοστά.

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir και το RTBF ο Μακρόν σε Νέα Υόρκη, Σικάγο και Βοστόνη συγκέντρωσε πάνω από το 90% των ψήφων. Στα ίδια ποσοστά κινείται και στον Καναδά όπου συγκέντρωσε την Οττάβα και στο Μόντρεαλ 90% των ψήφων.

Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν χθες και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία. Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, οπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά. Σε ότι αφορά τα Dom Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον ‘Αγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Πάνω απο ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα. Στην Ευρώπη ψηφίζουν σήμερα, οι περισσότεροι δε εξ αυτών στο Λονδίνο, όπου ειναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περιπου 70.000 Γάλλοι πολίτες.

Συγκεκριμένα:

 

%d bloggers like this: