Για μίζα 3,2 εκατ. μάρκων συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Α.Μαρτίνης

Προθεσμία για την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να απολογηθούν, έλαβαν από τον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Νίκο Τσιρώνη, ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του Γεωργία.

Το ζεύγος Μαρτίνη αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται για ξέπλυμα χρήματος και μίζα 3,2 εκατ. μάρκων.

Ο δικηγόρος του ζεύγους κ Γ. Θωμάς σε δήλωσή του ανέφερε:

«Ο κύρος και κυρία Μαρτινη κλήθηκαν από ανακριτή διαφθοράς και όπως ήταν φυσικό εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.  Ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή.  Η μια κατηγορία είναι σοβαρή το ξέπλυμα την οποία αρνούνται.  Τα χρήματα εστάλησαν από περιουσία της συζύγου από γνωστό δικηγόρο».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συνελήφθησαν στο σπίτι τους στην Κηφισιά και κρατούνται στην οικονομική αστυνομία με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς Νίκου Τσιρώνη, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του Γεωργία, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η υπόθεση αφορά – σύμφωνα με την κατηγορία- μίζα περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν , απο γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, η οποία κατέβαλλε το ποσό της μίζας – σύμφωνα με τις αρχές- για να προτιμηθεί. Μέρος του ποσού καταβλήθηκε σύμφωνα με την κατηγορία για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel.

Υπερτιμολόγηση

Η έρευνα ξεκίνησε πριν απο 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο έρευνας περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους Μαρτίνη. Οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιαννης Δραγατσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, μέσω δικαστικών συνδρομών και εκτεταμένων ερευνών διαπίστωσαν πως:

Το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, δηλαδή κλιβάνους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ. Στο πλαίσιο αυτό συνήφθη σύμβαση με την Γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ με συνολικός κόστος 12 δισ. δραχμές (περίπου 36 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εισαγγελέων Δραγάτση, Ελευθεριάνου, ο κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου.

Ο δρόμος του χρήματος

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αρχές ποσό 3,2 εκατ. μάρκων φεύγει εκείνη την περίοδο απο λογαριασμούς της εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε Ελβετική Τράπεζα. Απο εκεί ξεκινά για διαρκής εναλλαγή λογαριασμών ώστε να χαθούν τα ίχνη του χρήματος. Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατ. μάρκα καταλήγουν στην offshore εταιρεία State Enterprise με έδρα την Λιβερία. Σύμφωνα με την έρευνα ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη. Οι απαντήσεις αυτές έφτασαν στα εισαγγελικά γραφεία μετά απο αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς την Ελβετία τα οποία και απαντήθηκαν.

Αγόρασε το κτήριο που στεγάζεται το Mega Channel

Σύμφωνα με την έρευνα με το ποσό αυτό η εταιρία αγόρασε το κτίριο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο μεταξύ άλλων στεγάζει και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA που ενοικιάζει αυτό τον χώρο. Το 2010 , σύμφωνα με την δίωξη, απο την offshore εταιρία αποκτά την ψιλή κυριότητα του κτιρίου η Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία ο Ανδρέας Μαρτίνης.

%d bloggers like this: