Δανία, Νορβηγία, Ιταλία διέκοψαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca – Καθησυχαστικός ο ΕΜΑ

Οι υγειονομικές Aρχές της Δανίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάστηκαν, ενώ παράλληλα η ιταλική ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία. Η Αυστρία διέκοψε τη χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για όσο διαρκεί η έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής.

Άλλες τέσσερις χώρες -η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία- έχουν διακόψει τη χορήγηση εμβολίων αυτής της παρτίδας για όσο συνεχίζονται οι έρευνες.

Ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.

«Πρόκειται για υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση που βασίζεται σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά στην Ευρώπη» δήλωσε ο Στίβεν Έβανς, καθηγητής Φαρμοακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

«Το πρόβλημα με τα σποραδικά περιστατικά για ύποπτες παρενέργειες σε ένα εμβόλιο είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε μία άμεση συνέπεια και τη σύμπτωση» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Covid-19 έχει ισχυρή σύνδεση με τη δημιουργία θρόμβων.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από τη συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο έως την 9η Μαρτίου.

Σουηδία και Ισπανία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς

Οι σουηδικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και δέκα περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

«Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση. Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων» δήλωσε η Βερόνικα Άρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων.

Η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάστηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων, καθώς και ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολογεί την κατάσταση.