ΔΝΤ: Είμαστε ανοιχτοί στην πρόταση του ΕSM για εξαγορά μέρους των 52,9 δισ. των διακρατικών δανείων

Ανοιχτό είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμφωνήσει στην πρόταση του ESM για αποπληρωμή μέρους των 52,9 δισ. ευρώ, που είναι τα διακρατικά δάνεια, τα οποία έχουν χορηγήσει τα ευρωπαϊκά κράτη στην Ελλάδα.
Με βάση πληροφορίες ο ESM θα μπορούσε να εξαγοράσει 15 με 20 δισ. ευρώ των διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, κάτι τέτοιο θα είχε θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που άλλωστε αποτελεί και κλειδί για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Ο ίδιος επαναδιατύπωσε τις θέσεις του ΔΝΤ ως προς την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ τόνισε πως το Ταμείο βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η ΕΕ οφείλει να παραχωρήσει στην Ελλάδα μια “μακρά” περίοδο χάριτος αναφορικά με το χρέος», σημείωσε χαρακτηριστικά, μένοντας πιστός στη σκληρή γραμμή που κρατά το Ταμείο για το ζήτημα.
«Έχουν αρχίσει οι συζητήσεις [για το χρέος] και αυτό είναι θετικό», είπε, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι έτοιμη η επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) της Ελλάδας.
Ο Poul Thomsen θα συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του Ταμείου στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης (24 Μαΐου).

%d bloggers like this: