Δ. Τζανακόπουλος: Υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής – Οι δανειστές έχουν χρέος να λάβουν αποφάσεις

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε λύση της προταθεί, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, αυτές οι αρχές είναι οι εξής:

1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
2. Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
3. Θα πρέπει να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκαν λίγες μέρες πριν από την ΕΛΣΤΑΤ και παρά τις γνωστές δυσκολίες αποδεικνύουν ότι η κατάσταση πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που εδώ  και περισσότερο από ένα χρόνο  επιχειρείται να καλλιεργηθεί τόσο από συστημικά μέσα ενημέρωσης όσο και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί ούτε ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος σημειώνοντας όμως ότι «αυτό που πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να τονιστεί είναι ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες».

Για να υπογραμμίσει ότι «πάρα πολλά εξαρτώνται πλέον από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητες τόσο για τις αγορές χρήματος όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας όσο και των θεσμών να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας». Αποφάσεις, όπως σημείωσε, «που θα οδηγήσουν σε μια σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος».

%d bloggers like this: