ΕΒΕΑ – Συνάντηση Μπρατάκου με τον Γ. Γρ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠ.ΕΞ Γιάννη Σμυρλή

Τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρο της Enterprise Greece, κ. Γιάννη Σμυρλή υποδέχτηκε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Μπρατάκος.

Ο κ. Μπρατάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη για προσέλκυση νέων επενδύσεων και τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι «οι νέες εμπορικές γέφυρες και η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για την αύξηση των εξαγωγών, καθιστώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη της στενής συνεργασίας των επιμελητηρίων, τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και με τον οργανισμό Enterprise Greece, που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της θέσης των ελληνικών επιχειρήσεων  και στην αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των επιχειρηματικών αποστολών. «Η συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων στις επιχειρηματικές αποστολές των επιμελητηρίων, μπορούν να τις μετατρέψουν σε γόνιμες και άμεσα αποτελεσματικές συνεργασίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρατάκος.

Ο κ. Σμυρλής ανέλυσε τους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2021, που αποτελεί καρπό της μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εξωτερικών. «Το σχέδιο εκπονήθηκε από  τη Γενική Γραμματεία Εξωτερικών και Εξωστρέφειας υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού  Κυρ. Μητσοτάκη, του υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια και του αρμόδιου υφυπουργού Κ. Φραγκογιάννη. Συνδυάζει τις ανάγκες που έχουν τα επιμελητήρια, ο ΣΕΒ και φορείς, τις ανάγκες των κλάδων κατεύθυνσης των εξαγωγών, την προσέλκυση των επενδύσεων και τις πολιτικές προτεραιότητες της χώρας». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά το σχέδιο  συνδιαμορφώνεται από πολιτικούς  και οικονομικούς φορείς και θα αποτελεί το εγχειρίδιο της Ελληνικής Εξωστρέφειας.

Επιπροσθέτως, ο κος Σμυρλής ανέφερε ότι προγραμματίζεται άμεσα η σύγκληση του «Συμβουλίου Εξωστρέφειας», το οποίο αναλαμβάνει την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης της Enterprise Greece για το σύνολο των αρμοδιοτήτων της με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.