Εκκενώνεται η Ειδομένη-Σε τέσσερις ημέρες ανοικτή η σιδηροδρομική γραμμή

Με μία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, χωρίς όμως τη χρήση βίας, επιχειρείται από το πρωί η εκκένωση της Ειδομένης από τους πρόσφυγες και το άνοιγμα εκ νέου της σιδηροδρομικής γραμμής.

Συγκεκριμένα, από το πρωί πάνω από έξι λεωφορεία με περισσότερους από 340 πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν αναχωρήσει από τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης με προορισμό δομές φιλοξενίας, περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Τα περισσότερα λεωφορεία κατευθύνονται προς τη Σίνδο και την εκεί δομή που έχει δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανική εγκατάσταση.

Η διαδικασία μετεγκατάστασης εξελίσσεται «απολύτως ομαλά», σύμφωνα με την Αστυνομία.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα περί τους 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται τα λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Οπως αναφέρθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν την μέθοδο της πειθούς, χωρίς να υπάρχουν, προς το παρόν, παρατράγουδα.

Εντονη κινητικότητα υπήρξε από χθες στην περιοχή, καθώς οι αρχές προετοιμάζονται για την οργανωμένη επιχείρηση απομάκρυνσης και μεταφοράς των προσφύγων που διαμένουν εδώ και πέντε μήνες στον άτυπο καταυλισμό σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

Σε τέσσερις μέρες θα ανοίξει ξανά η σιδηροδρομική γραμμή

Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες υπολογίζεται ότι θα ανοίξει ξανά η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Η γραμμή παραμένει κλειστή επί 66 ημέρες πλέον, λόγω κινητοποιήσεων προσφύγων και μεταναστών, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις εταιρείες μεταφορών.

Πριν 10 ημέρες, ο εκπρόσωπος μεταφορικών εταιρειών Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Σαχπελίδης είχε εκτιμήσει τις ζημιές στα 6 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν αποκλείεται να έχει αυξηθεί έκτοτε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαχπελίδης είχε ζητήσει τότε άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση, καθώς το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής προκαλούσε προβλήματα ακόμα και στη βιωσιμότητα μεταφορικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Κυρίτσης εκτίμησε ότι η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού, που άρχισε το πρωί της Τρίτης, θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη της εβδομάδας.

%d bloggers like this: