Εξίσου σοβαρή με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού η Όμικρον, σύμφωνα με νέα μελέτη

0
358

Το ίδιο σοβαρή και θανατηφόρα με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού είναι η Όμικρον, παρά τις αρχικές υποθέσεις κάποιων μελετών από διάφορες χώρες (Βρετανία, Καναδά, Νότια Αφρική) ότι είναι μεν πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο σοβαρή. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι τέσσερις ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο «Research Square», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τόνισαν: «Βρήκαμε ότι οι κίνδυνοι νοσηλείας και θανάτου ήταν σχεδόν ταυτόσημοι σε όλες τις περιόδους (της πανδημίας)».

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για περίπου 130.000 ασθενείς με Covid-19 κατά την τελευταία διετία, σε διαφορετικές περιόδους, όταν επικρατούσαν διαφορετικές παραλλαγές του ιού διεθνώς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι δείκτες νοσηλειών και θνητότητας ήταν υψηλότεροι στα προηγούμενα επιδημικά κύματα πριν από την Όμικρον. Στην πραγματικότητα, όμως, αν γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν διάφοροι άλλοι παράγοντες (δημογραφικοί, συννοσηρότητες, βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού κ.ά.), προκύπτει το συμπέρασμα ότι τελικά ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου την τελευταία περίοδο επικράτησης της Όμικρον είναι σχεδόν ίδιος με εκείνους προηγούμενων περιόδων και παραλλαγών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here