Επιστολή Χ. Θεοχάρη για τα προβλήματα του τουρισμού στον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Τ. Μπρετόν

Επιστολή προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν απέστειλε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εν όψει της άτυπης συνόδου υπουργών Tουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί σήμερα, επισημαίνοντας τη σημασία της συνάντησης αυτής. Στην επιστολή γίνεται λόγος τόσο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν και θα αφορούν την ερχόμενη τουριστική περίοδο, όσο και στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα σχετικά με την ανοικοδόμηση της τουριστικής βιομηχανίας σε μια νέα πιο ανθεκτική, βιώσιμη και προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ανάπτυξης προοπτική.

Ο υπουργός Τουρισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη θέσπισης ξεκάθαρων κανόνων σχετικά με τους ταξιδιώτες αλλά και τις επιχειρήσεις ώστε να αποκατασταθούν η ασφάλεια και η δυνατότητα σχεδιασμού. Παράλληλα, πρότεινε την ίδρυση τουριστικού συμβουλίου ανταγωνιστικότητας με στόχο την περαιτέρω προώθηση των τουριστικών θεμάτων.

Σε σχέση με την επίτευξη των στόχων, μεσοπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης της ανάπτυξης, αλλά και τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής τουριστικής στρατηγικής που θα έχει ορίζοντα τα επόμενα δέκα χρόνια. «Η διατήρηση των δεξιοτήτων, η επίτευξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, αλλά και η προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τουρισμό, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, αποτελούν κινήσεις υψίστης σημασίας», σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη.

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ακόμη πιο άμεσων κινήσεων ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση και πρότεινε την άμεση δημιουργία του απαραίτητου λειτουργικού πλαισίου σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα.

Ειδικότερα, ο Χάρης Θεοχάρης έθεσε τα εξής θέματα στην επιστολή του προς τον Ευρωπαίο επίτροπο:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • Πρωτόκολλα ελέγχου μέσω «rapid tests» και διασφάλιση διαθεσιμότητας
  • Επίλυση τεχνικών θεμάτων σχετικά με την PLF (Passenger Locator Form) και δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής φόρμας (EU PLF).
  • Θέσπιση ξεκάθαρων κοινών κανόνων ταξιδιών τόσο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τρίτες χώρες.
  • Δημιουργία ελεύθερων ζωνών μετακίνησης μεταξύ συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών
  • Πρωτόκολλα υγιεινής
  • Προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων