Ερευνα για τη σημασία της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των Υπεύθυνων Επενδύσεων από το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στην Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ

 Στο πλαίσιο της 6ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για τη σημασία της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των Υπεύθυνων Επενδύσεων από το Κέντρο Αειφορίας (CSE).

Το θέμα της Διάσκεψης ήταν «Μεγιστοποιώντας την Υπεραξία στην Ελληνική Οικονομία – Η νέα μέρα στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα», ενώ παρευρέθηκε σε αυτήν πλήθος διακεκριμένων ομιλητών από την επιχειρηματική, την ακαδημαϊκή και την πολιτική σκηνή που ανέλυσε επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Για δεύτερη φορά σε αυτήν τη Διάσκεψη, κατατέθηκε ένα εξειδικευμένο Paper από το Κέντρο Αειφορίας σε συνεργασία με την ΕΕΝΕ με τίτλο «Θέσεις της ΕΕΝΕ για την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Με το Βλέμμα στο Μέλλον». Παράλληλα, ο κ. Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), παρουσίασε τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έρευνας για την έκδοση Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά πρωτοπορώντας στην ενημέρωση των πιο σύγχρονων εξελίξεων στα θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που αναδείχτηκαν μέσα από την έρευνα είναι πως παρά τη συνεχή ανοδική τάση στην έκδοση Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει μία πιο στρατηγική και πιο συστηματοποιημένη εικόνα σε αυτά τα ζητήματα, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρας μας, με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες εταιρείες, εξακολουθεί να αγνοεί τη σημασία της εφαρμογής της Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στις λειτουργίες του. Αγνοεί, έτσι, και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στην αξιοπιστία και εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά και στην ενδεχόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητάς του. Επιπλέον, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η σύνδεση των υψηλών επιδόσεων σε αυτά τα θέματα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις.

Κι ενώ κάποιοι κλάδοι είναι περισσότερο ενεργοί στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα οι κλάδοι της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της υγείας, κάποιοι άλλοι, παρότι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την Ελληνική οικονομία, δεν έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα. Ο τουριστικός κλάδος, παρόλο που δείχνει να αντιδρά θετικά, δεν έχει υιοθετήσει στην πλειονότητά του ολοκληρωμένες στρατηγικές και διεθνή standards, αλλά και ο ναυτιλιακός δεν έχει αντίστοιχα κινητοποιηθεί ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της δημοσιοποίησης στοιχείων μέσω Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Με το πέρας της παρουσίασης του κ. Νίκου Αυλώνα, ακολούθησε συζήτηση με τον κ. Νεκτάριο Δεμενόπουλο, Αναπληρωτή Διευθυντή Δημοσίων & Επενδυτικών Σχέσεων του ΟΛΠ, πάνω στα επενδυτικά σχέδια του ΟΛΠ και γενικότερα για τις υπεύθυνες επενδύσεις. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα τώρα που δημιουργούνται συνθήκες για ανάπτυξη, αυτή να γίνει μέσω υπεύθυνων επενδύσεων με βάση τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδιαίτερα τώρα που το θέμα της κλιματικής αλλαγής μπαίνει πιο πιεστικά στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».