Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους απλήρωτους συμβασιούχους στους αρχαιολογικούς χώρους

Ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να πληροφορηθούν «για ποιους λόγους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες και πώς το υπουργείο σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της μισθοδοσίας τους».

Στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι οι εκατοντάδες συμβασιούχοι στους αρχαιολογικούς χώρους που απασχολούνται στη φύλαξη και την καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες.

Ειδικότερα αναφέρουν: «Εργαζόμενοι σε πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως Κνωσσός, Φαιστός, Σούνιο, Βραυρώνα, Μυκήνες, Αρχαία Επίδαυρος, Ολυμπία κ.ά., σύμφωνα με καταγγελίες τους, παραμένουν απλήρωτοι για τρεις και τέσσερις μήνες. Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο ύστερα από την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει το ίδιο τη μισθοδοσία, χωρίς την απαραίτητη οργάνωση ανάλογου τμήματος».

« – Επειδή διανύουμε εδώ και 1,5 χρόνο μία υγειονομική κρίση που επιτείνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση χιλιάδων συμβασιούχων στους αρχαιολογικούς χώρους.

– Επειδή το κράτος πρέπει να επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό σε έναν κλάδο εργαζομένων που καταφέρνει να διατηρεί την εικόνα της χώρας αψεγάδιαστη στο εξωτερικό.

– Επειδή όλοι οι εργαζόμενοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να αμείβονται στην ώρα τους για την εργασία που παρέχουν» καλούν την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να απαντήσει «για ποιους λόγους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους παραμένουν απλήρωτοι» και «πότε σκοπεύει να δώσει λύση στο πρόβλημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων αυτών;» καταλήγουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.