ΕΣΕΕ: Σταθερή μείωση της καταναλωτικής δαπάνης

Η ΕΣΕΕ διαπιστώνει σταθερή μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και εκτιμά ότι η πτώση πωλήσεων άγγιξε κατά την πασχαλινή εορταστική περίοδο το 7%. Οι έμποροι θεωρούν ότι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση κοστίζει σημαντικά στην αγορά, καθώς από τις αρχές τους έτους η καταναλωτική δαπάνη υποχωρεί με ρυθμό -1,5% ανά τρίμηνο.

Η ΕΣΕΕ επικαλείται δε τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε στις αρχές Απριλίου του 2016 στα 121,5 δις ευρώ με ετήσια μείωση 12,3%, που σημαίνει 17,1 δις ευρώ λιγότερες καταθέσεις από πέρυσι, παρά τα capital controls.

Όσον αφορά τις απώλειες της αγοράς, κατά την εφετινή πασχαλινή περίοδο η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ο κλάδος ένδυσης-υπόδησης παρουσίασε κάμψη τζίρου κατά 8%-10%, ενώ αντίστοιχα η πτώση στα καύσιμα υπολογίζεται σε 5%-7%, στα είδη δώρων στο 5-6% και στα τρόφιμα-ποτά στο 3-4%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη δειγματοληπτικά τον όγκο και την αξία των αποδείξεων, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος η συνολική πασχαλινή κατανάλωση εκτιμάται ότι μειώθηκε από πέρυσι κατά περίπου 180 εκ. ευρώ ή κατά 7%.

%d bloggers like this: