Ηράκλειο: Αθώα η αναισθησιολόγος για τον θάνατο της μικρής Μελίνας

Με την αθώωση της αναισθησιολόγου που κατηγορούνταν για τον θάνατο της μικρής Μελίνας τον Δεκέμβριο του 2015, μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας, έπεσε η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου έκρινε αθώα την αναισθησιολόγο, αν και νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας, είχε επιμείνει στην πρόταση του να κριθεί ενοχή η κατηγορούμενη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης των τριών διορισμένων γιατρών- πραγματογνωμόνων, δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ιατρική πράξη που να αναστρέψει την κατάληξη που είχε το παιδί.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η οικογένεια της άτυχης 4χρονης Μελίνας αντέδρασε, με τον πατέρα της, να ξεσπάει σε φωνές και λυγμούς.

Όπως δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της αθωωθείσας πλέον αναισθησιολόγου: «Το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώα. Η αλήθεια δεν κρύβεται όταν στηρίζεται σε καταγεγραμμένα ιατρικά δεδομένα. Συχνά η αλήθεια είναι αμείλικτη, ακόμη κι όταν χάνεται η ζωή ενός μικρού παιδιού. Η δίκη διεξάγεται μέσα στη δικαστική αίθουσα και όχι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στις τηλεοπτικές εκπομπές, που επικρατεί το θυμικό, το συναίσθημα, η συμπάθεια και η ατεκμηρίωτη γνώμη του καθένα.

Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η υπόθεση δικάζεται από το πιο σχολαστικό δικαστήριο που έχουμε συναντήσει. Και τελικά είχαμε δίκιο. Εξετάσθηκαν από το δικαστήριο όλες οι πιθανές εκδοχές για τον εντοπισμό σφάλματος, όμως, αποδείχθηκε ότι σφάλμα δεν υπήρξε εκ μέρους της κατηγορούμενης.

Μάλιστα, ακόμη και την ύστατη στιγμή, χωρίς να είναι απαραίτητο κατά τη γνώμη μας, το δικαστήριο διέταξε συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη για να εξαντλήσει όλα τα αποδεικτικά μέσα.

Σημαντικό επίσης είναι ότι, κατά την απαγγελία της απόφασης, ο πρόεδρος δεν εκφώνησε μόνο τη λέξη “αθώα”, όπως συνηθίζεται πριν καθαρογραφεί η απόφαση μέσα στη νόμιμη προθεσμία. Έτσι λειτουργεί η Δικαιοσύνη και όχι με κραυγές, εντυπώσεις και ανθρωποφαγία.

Η κατηγορούμενη, που άδικα έχει “σταυρωθεί” και κατακρεουργηθεί τόσα χρόνια, δε νιώθει ούτε δικαιωμένη, ούτε ευχαριστημένη από την απόφασηλ, ελπίζει να νιώσει γαλήνη στη ζωή της.

Είναι κρίμα και άδικο αυτό που συνέβη και στις δύο πλευρές.

Εκφράζουμε ξανά τη λύπη μας προς την οικογένεια για τη συμφορά που τους έτυχε.

Γιώργος Στειακάκης

Αλεξάνδρα Σπανάκη»