Θετική η έκθεση της Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία – Συστάσεις για τις τράπεζες

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις, ωστόσο απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση των Ελληνικών αρχών ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, αναφέρει η Κομισιόν στην πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την έκθεση σημειώνονται τα εξής:

«Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας διευκολύνει τη συνεχιζόμενη στήριξη για την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει οι Ελληνικές αρχές.

Η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αποτιμά την πρόοδο της χώρας επί των δεσμεύσεων πολιτικής που έγιναν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018. Η έκθεση αυτή συμπεραίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις για το τέλος του 2019. Τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αυτών εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020.

Αυτό απαιτεί τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των Ελληνικών αρχών, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπου απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση.

Οι δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναμένονταν μέχρι το τέλος του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας του Ελληνικού δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, την πρόοδο στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι αρχές υλοποιούν τις προσπάθειές τους σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς και επιδιώκουν μέτρα πέραν των δεσμεύσεων στο Eurogroup, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.

Η έκθεση δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε απελευθέρωση μέτρων για το χρέος (σ.σ. εκταμίευση χρημάτων ANFAs/SMP). Αυτό συμβαίνει μόνο δυο φορές ετησίως».

Σύσταση προς το Συμβούλιο

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση που απέστειλε η Κομισιόν προς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών περιλαμβάνεται η εξής σύσταση:

“Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία αναγνωρίζονται, όπως και το 2019, ότι αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες. Στην Κύπρο παραμένουν σημαντικές αδυναμίες, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σημαντικά το 2018 και η πρόοδος που σημειώθηκε έκτοτε πραγματοποιείται με χαμηλότερο ρυθμό. Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος μειώνονται και πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στο πλαίσιο μιας ήδη εξαιρετικά αρνητικής καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης. Η πρόοδος της πολιτικής είναι ανάμεικτη, ενώ εκκρεμούν ορισμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις”.

Όπως καταγράφεται “στην Ελλάδα παραμένουν πολύ σημαντικές αδυναμίες, οι οποίες σχετίζονται με το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον εξωτερικό τομέα, σε ένα πλαίσιο χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού και υψηλής ανεργίας. Η πρόοδος είναι ωστόσο ορατή σε ορισμένους τομείς. Οι πολιτικές δεσμεύσεις που παρακολουθούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης επιτήρησης ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές”.

Τέλος “στην Ιταλία, ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και τα κυβερνητικά σχέδια καθίστανται ευνοϊκότερα για τη μείωση του χρέους. Η δυνητική ανάπτυξη, αν και βελτιώνεται, παραμένει ανεπαρκής για να εξασφαλιστεί η ταχεία μείωση του χρέους. Έχει αρχίσει εκ νέου η ανάληψη δράσης για την εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων”.

“Και στα τρία Κράτη Μέλη απαιτούνται βιώσιμες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την εξισορρόπηση της οικονομίας. Θα παρακολουθούνται στενά από την Κομισιόν”, αναφέρει η Κομισιόν στην σύστασή της προς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών.

Τι δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις

Το Eurogroup τον Ιούνιο θα εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης των κερδών ANFAs και SMPs  για επενδύσεις εκτός από τη μείωση του χρέους, ανακοίνωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος τη Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την 5η έκθεση ενισχυμένςη εποπτείας για την Ελλάδα. Ο Αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η όποαι αποφαση συνδέεται με τα ευρήματα της επόμενης, 6ης έκθεσης προόδου που θα δημοσιευθεί το Μάιο. Επιπλέον ο Αντιπρόεδρος κατέγραψε τα θετικά ευρήματα της 5ης έκθεσης που πλεόν θα συζητηθεί στο eurogroup και συγκεκριμένα δήλωσε πως η Ελλάδα προχώρησε καλά με τις ως τώρα δεσμεύσεις, αλλά η Κομισιόν αναμένει πρόσθετα υποσχεμένα μέτρα, εγκαίρως για την 6η έκθεση και ειδικά ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσει με τα μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.