Ισχυρή δόνηση 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρπάθου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 155 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ενώ το εστιακό βάθος της εντοπίζεται στα 66,3 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Κρήτη, κυρίως στο ανατολικό τμήμα του νησιού, μια εβδομάδα μόλις μετά τα 6,3 Ρίχτερ.

«Είναι ένας σεισμός ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος, είναι μέσα στη θάλασσα. Δεν συνδέεται άμεσα με τους σεισμούς στην Κρήτη, ωστόσο βλέπουμε ότι υπάρχει μία γενικότερη διέγερση. Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν βόρεια του τόξου, ο σημερινός είναι μετά το τόξο, προς την Αίγυπτο» είπε ο κ. Λέκκας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Χουλιάρας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός στις πρώτες δηλώσεις του. Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο σεισμός σημειώθηκε πάρα πολύ μακριά από τη στεριά και εκτίμησε πως δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα. Ερωτηθείς για το εάν είναι μεμονωμένο περιστατικό, σημείωσε: «Μεμονωμένο δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι. Μπορεί να έχουμε μετασεισμούς. Το βάθος είναι τεράστιο, 60-70 χιλιόμετρα. Αυτοί οι σεισμοί είναι σεισμοί βάθους». Επεσήμανε επίσης ότι θέλουν οι σεισμοί που σημειώνονται κοντά στην Κρήτη θέλουν προσοχή, ωστόσο αυτός «δεν έχει σχέση». Καταλήγοντας, τόνισε ότι τέτοιοι σεισμοί είναι ευεργετικοί καθώς «είναι πολύ μακριά, δεν θα επηρεάσει κανέναν και φεύγει μία τεράστια ποσότητα ενέργειας».