Ισχυρό κύμα καύσωνα από την Τετάρτη – Στους 44 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο

Καύσωνα που θα θυμίζει το καλοκαίρι του 1987 θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Λόγω του μελτεμιού σήμερα και αύριο η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο από την Τετάρτη και μετά ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 45.

Όπως όλα δείχνουν, η διάρκεια του καύσωνα θα είναι μεγάλη και οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν να φτάσουμε και τις 5 με 7 Αυγούστου μέχρι να δροσίσει πάλι! «Αυτό το κύμα καύσωνα, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Τώρα όμως οι υποδομές του κράτους είναι εντελώς διαφορετικές, υπάρχουν κλιματιστικά και άρα θα περάσουμε σχετικά πιο ήπια αυτό το κύμα καύσωνα του οποίου ακόμα δεν γνωρίζουμε την διάρκειά του. Δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε τις 7 με 10 μέρες» σημείωσε ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Οι πιο δύσκολες ημέρες αναμένεται να είναι η 31η Ιουλίου και η 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη: «Θα φτάσουμε τους 44 με 45 βαθμούς στις κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας». Η ζέστη θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας μας, αν και θα είναι λίγο πιο αισθητή στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στη νότια Κρήτη και στο εσωτερικό της Ρόδου.

Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακo θα φτάσει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Όπως λέει, ο καύσωνας που αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας, θα είναι ισχυρός ενώ τονίζει πως δεν είναι κάτι σύνηθες για τη χώρα μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν για περίπου δέκα μέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η αρχή θα γίνει από τα δυτικά τη Τρίτη. Το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 με τις μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας να αγγίζουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη. Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C.

H θερμοκρασία στην Αττική

Στην Αττική η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C. Την Πέμπτη οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την Πέμπτη 29/7, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες:

  • Αττική: 40°C
  • Κεντρική Μακεδονία: 41-42°C
  • Δυτικά Ηπειρωτικά: 43-44°C
  • Θεσσαλία: 41-42°C
  • Ανατολική Πελοπόννησος: 41-42°C
  • Ιόνιο: 40°C
  • Κρήτη: 36°C
  • Κυκλάδες: 35°C
  • Δωδεκάνησα: 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)