Κάμερον: H Τουρκία θα χρειαστεί “δεκαετίες” για να ενταχθεί στην ΕΕ

Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε σήμερα ότι η Τουρκία θα χρειαστεί “δεκαετίες” για να ενταχθεί στην ΕΕ. Η δήλωση ήταν απάντηση στους υποστηρικτές του Brexit που επισείουν την απειλή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε από το πλατό του τηλεοπτικού δικτύου ITV: “Θα περάσουν δεκαετίες πριν βρεθούμε αντιμέτωποι μ’ αυτό το ενδεχόμενο. Η Τουρκία κατέθεσε την υποψηφιότητά της το 1987. Με τον ρυθμό που προχωρούν τα πράγματα, θα χρειαστεί να περιμένουμε το έτος 3000 για να την δούμε να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Μια ψήφος υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ψήφος για να επιτραπεί σε ανθρώπους από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία “να έρθουν ελεύθερα στην πατρίδα μας όταν η χώρα τους σύντομα θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ. Πολλές από τις χώρες αυτές έχουν υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας καθώς και προβλήματα με συμμορίες και τρομοκρατικούς πυρήνες”, επέμεινε η υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Πένι Μόρντοντ, εκ των υπουργών της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον που υποστηρίζουν το Brexit.

Ερωτηθείσα σήμερα το πρωί από το BBC, η Μόρντοντ πρόσθεσε ότι είναι “πολύ πιθανό” η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ μέσα σε οκτώ χρόνια και το Ηνωμένο Βασίλειο “να μην είναι σε θέση να αντιταχθεί σ’ αυτό”.

“Αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο. Όπως όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ, έχουμε δικαίωμα βέτο σε κάθε νέα ένταξη. Αυτό είναι ένα γεγονός”, απάντησε ο Ντέιβιντ Κάμερον μερικά λεπτά αργότερα από το ITV, αποκηρύσσοντας δημόσια τη θέση της υπουργού του.

“Το γεγονός ότι η εκστρατεία του ‘Leave’ (της εξόδου από την ΕΕ) κάνει λάθος στο θέμα αυτό δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία τους”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: