Καθολικό lockdown για 14 μέρες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Με SMS οι μετακινήσεις – Aπαγόρευση πτήσεων – Ανοιχτά τα σχολεία

Καθολικό lockdown 14 ημερών αποφάσισε για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με φόντο την εκρητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης.

Οι δύο περιοχές μπαίνουν στη «γκρι» ζώνη, ξεχωριστά από τις ζώνες επιτήρησης και συναγερμού, ενώ στις δύο περιφερειακές ενότητες θα είναι ανοιχτά μόνο τα σχολεία.

Επιπλέον, δεν θα γίνονται πτήσεις ούτε εσωτερικού, ούτε εξωτερικού.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πέτσας αφού χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή» την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τις όμορες περιοχές ανακοίνωσε ότι το καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τρίτη 2 Νοεμβρίου στις 6:00.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, οι μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες από αύριο το πρωί θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, ενώ θα γίνονται μόνο με SMS.

Στις δύο περιφερειακές ενότητες θα είναι ανοιχτά μόνο τα σχολεία, ενώ όλα τα καταστήματα ακόμα και το λιανεμπόριο θα είναι κλειστά.

«Η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες στην ζώνη επιτήρησης, στην ζώνη αυξημένου κινδύνου και στην ζώνη με τις περιοχές που είναι στο γκρι που θα είναι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.  Επίσης, η Μαγνησία περνάει από αύριο στο κόκκινο» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.678 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 449 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, τα 300 στην Αττική, ενώ επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές είναι και η Δράμα με 90 κρούσματα, τα Ιωάννινα με 59 κρούσματα, η Λάρισα με 59 κρούσματα, οι Σέρρες με 54 κρούσματα,  ο Έβρος με 48 κρούσματα, η Μαγνησία με 42 κρούσματα, η Πιερία με 40 κρούσματα και η Αχαΐα με 32 κρούσματα.

Περαιτέρω μέτρα εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό ο Κικίλιας

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως έχει τεθεί εκτός ελέγχου με τον δήμαρχο της πόλης να τονίζει πως «είμαστε σε πόλεμο» και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να εισηγείται έξτρα μέτρα για την πόλη.

Σε δηλώσεις του από τη συμπρωτεύουσα, μετά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ο κ. Κικίλιας είπε: «Θα στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία. Δυστυχώς, κάποιοι λίγοι διακυνδεύουν τη ζωή και την υγεία όλων. Η επιδημία εξαπλώνεται εδώ με τατύτατους ρυθμούς. Καταλαβαίνω την κούραση και το άγχος, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ΄ όλα. Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου, κάποιοι δεν άκουσαν». «Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη Θεσσαλονίκη», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, για τα νέα αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».Τα μέτρα που έχουν ληφθεί θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο, δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων, θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα, στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα και έξω από τον νομό», ανέφερε.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ – Αυξήθηκαν οι ΜΕΘ  

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του Ε.Σ.Υ. στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.