Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός από την παραλλαγή της Μποτσουάνα

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί παγκοσμίως τα τελευταία 24ωρα με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού. Η νέα απειλητική και εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 στη Νότια Αφρική, στο Χονγκ Κονγκ και στην Μποτσουάνα.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν στην Αφρική μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, τη B.1.1.529, η οποία φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Στην διαπίστωση αυτή συμφώνησαν και Βρετανοί υγειονομικοί, που έκαναν λόγο για διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Ο ΠΟΥ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση σήμερα, προκειμένου να συζητήσει για το αν η παραλλαγή θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (variant of concern) ή όχι και τον αντίκτυπο που θα έχει σε εμβόλια και θεραπείες, ενώ η Βρετανία πήρε τα πρώτα μέτρα, ανακοινώνοντας ότι έξι αφρικανικές χώρες προστίθενται στη λίστα των «κόκκινων χωρών».

«Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ και πρόσθεσε: «Από το μεσημέρι της Παρασκευής, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα». Πρόκειται για τις Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα.

Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια, ο Τζάβιντ εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά».

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή αυτή φέρει μια πρωτεΐνη-ακίδα που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα υπάρχοντας εμβόλια. Έχει μεταλλάξεις που είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που παράγονται τόσο από τις προηγούμενες μολύνσεις όσο και από τον εμβολιασμό, καθώς και μεταλλάξεις που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.

Στην Αφρική μόνο το 27% των επαγγελματιών υγείας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, ανέφερε χθες (25/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Η πλειονότητα των εργαζομένων στην υγεία στην Αφρική δεν έχει εμβολιαστεί και παραμένει επικίνδυνα εκτεθειμένη στις σοβαρές μορφές της νόσου» δήλωσε ανησυχία η Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.