Κ. Μητσοτάκης: Δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός της χώρας κε Τσίπρα

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα.

Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τις προθέσεις του, καθώς επισήμανε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός της χώρας.

Ενώ συμπλήρωσε: ο Αλέξης Τσίπρας μας είπε να μην τον κατηγορούμε ότι είπε ψέματα αλλά για τις αυταπάτες. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας που δεν ξέρει τι συμβαίνει γύρω του.

Είστε ένας πολιτικός που την άγνοιά του την έκανε μαγκιά. Όταν σπάσατε τα μούτρα σας φεσώσατε τη χώρα με 86 δισ. ευρώ. Εκτός από αυταπάτη υπήρξε πολιτική απάτη. Κυνική και αδίστακτη και αυτό το στίγμα θα το κουβαλάτε για πάντα.

Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον σεμνότητα και αυτογνωσία, ένα χαμηλωμένο βλέμμα. Αντί να δηλώνετε την μεταμέλεια συνεχίζετε και σήμερα να πολώνετε, να ψεύδεστε και να παραποιείτε την πραγματικότητα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ετερόκλητη συμμαχία που δημιουργήθηκε θα βρει σύντομα την περιφρόνηση. Το κόστος της πρώτης φοράς αριστεράς δεν είναι μόνο οικονομικό. Η χώρα βιώνει πρωτοφανή υποβάθμιση στη διεθνή σκηνή, σημείωσε.

Η ελληνική οικονομία θα χάσει το 2015-2016 συνολικά 21 δισ. ευρώ από την επιστροφή στην ύφεση. Δεν θα χρειάζονταν μεγάλα μέτρα γιατί θα είχαμε ανάπτυξη.

Η ελληνική κοινωνία καλείται να ξανασπρώξει το βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ τα βάρη επιμερίζονται με βάση το τι συμφέρει την πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φόροι θα χτυπήσουν την οικονομία και θα οδηγήσουν περισσότερους στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι θα πλήξουν τα ασθενέστερα στρώματα.

Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν, δήλωσε και ανέφερε μια σειρά παραδείγματα επιβαρύνσεων.
Όπως είπε ελεύθερος επαγγελματίας με 24.000 ευρώ θα έχει καθαρό εισόδημα μόλις 9.000 ευρώ μετά τους φόρους και τις εισφορές.

Η ιδιοκτησία των ακινήτων γίνεται εφιάλτης, τόνισε καθώς θα πληρώνεται φόρος για ανοίκιαστα ακίνητα. Ο πολιτικός σκοπός είναι ξεκάθαρος: η πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης.

Εξοντώνετε τους πάντες αλλά κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά με τους έμμεσους φόρους, είπε αναφερόμενος στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Αναφερόμενος στα ειδικά μισθολόγια και το διετές πάγωμα έκανε λόγο για νομοτεχνική βελτίωση «θεωρητικού χαρακτήρα». Τι άλλο θα μας πείτε για να ψηφίσει ο Π. Καμμένος το νομοσχέδιο, αναρωτήθηκε και τόνισε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους ένστολους.

Το Ταμείο

Δεν υπάρχει προηγούμενο για χώρα να απαιτείται να δημιουργήσει Ταμείο με διάρκεια ζωής 99 ετών, τόνισε και συμπλήρωσε πως ο κόφτης είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Σας δένουν πισθάγκωνα οι δανειστές και σας εξευτελίζουν στον υπερθετικό βαθμό με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. «Είναι μέρα ντροπής για τη χώρα και για τους Ελληνες», τόνισε.

Όπως είπε οι δανειστές δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που αποκρατικοποιεί τον ΟΛΠ και ταυτόχρονα οι υπουργοί διαμαρτύρονται. «Είναι καλές ή είναι κακές οι ιδιωτικοποιήσεις;» αναρωτήθηκε κοιτάζοντας τους υπουργούς.
Είναι ντροπή και το λέμε εμείς που είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Τέτοιο υπερταμείο δεν θα πρότειναν ποτέ σε εμάς, δήλωσε και όπως είπε όταν γίνει κυβέρνηση η χώρα θα ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία.

Στηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όπως και τις ίδιες τις αποκρατικοποιήσεις που κυρώνει το νομοσχέδιο. Το ίδιο θα γίνει και με τον κανόνα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι μετά την αξιολόγηση η οικονομία θα αναπτυχθεί. Είναι βαθιά νυχτωμένος γιατί οι φόροι θα φέρνουν λιγότερες επενδύσεις.

Οι πολιτικές που εισηγείστε δεν παραπέμπουν σε Σουηδία αλλά στη Βενεζουέλα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θύμισε το τηλεγράφημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ν. Μαδούρο όταν ο τελευταίος ανέλαβε την εξουσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημα για εκλογές γιατί όπως είπε η χώρα χρειάζεται μια πλατιά πλειοψηφία για τις μεταρρυθμίσεις. Το μεταρρυθμιστικό μέτωπο είναι πλειοψηφικό και θα εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη ΝΔ.

Ο άλλος δρόμος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για όσα μπορεί να πετύχει για την περίοδο 2017-2021 και μια συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους και την κοινωνία.

Όπως είπε η χώρα δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μια 15ετία. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει. Πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2% και οι συνθήκες είναι ώριμες για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Η πρόταση στους εταίρους πρέπει να είναι: Εμείς θα κάνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς σε μικρότερα πλεονάσματα. Εμείς θα δεσμευτούμε σε ανάπτυξη 4% (που θα φέρει 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο) και εσείς σε ρύθμιση χρέους.

Όπως είπε ο στόχος για ανάπτυξη 4% κάθε χρόνο μέχρι το 2021 είναι εφικτός όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώτος στόχος πρέπει να είναι ένα κράτος που θα δίνει προτεραιότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Με ώριμους θεσμούς και με θεσμούς αλληλεγγύης. Με απόσυρση κράτους από χώρους που δεν δικαιολογείται η παρουσία του, με ολοκλήρωση του μηχανισμού αδειοδότησης επιχειρήσεων και με σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό περιβάλλον.

Πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις από 11% του ΑΕΠ σε 20% του ΑΕΠ σε μια πενταετία, κάτι που μπορεί να γίνει. Πρέπει να βάλουμε στόχο για αύξηση εξαγωγών κατά 10% ετησίως.

Τα παραπάνω είναι εφικτά αλλά χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση και όχι ο θίασος που μας κυβερνά σήμερα. Παράλληλα χρειάζεται άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με στοχευμένες περικοπές και μικρότερους φόρους.

Η επιδότηση στα ευγενή ταμεία είναι 1,2 δισ. ευρώ και μπορεί να περιοριστεί, ενώ μια ανάλυση δαπανών κωδικό προς κωδικό μπορεί να δώσει 400 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μείωση της φοροδιαφυγής και είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται τα capital controls για να υπάρξει παραπάνω χρήση πλαστικού χρήματος.

Όπως είπε αν πετύχει η διαπραγμάτευση για μείωση του στόχου στα πλεονάσματα για 2% τα 3/4 του δημοσιονομικού χώρου πρέπει να πάει σε μείωση φόρων.

Το χρέος

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά το ΑΕΠ, ο παρονομαστής. Υπάρχει συζήτηση για το θέμα του χρέους και τη μέτρηση με όρους «παρούσας αξίας» την οποία η χώρα δεν παρακολουθεί.

Όπως είπε γνωρίζουμε ότι οι πιστωτές δεν μιλούν για κούρεμα χρέους και δεν θα κάνουν ουσιαστική παρέμβαση πριν το 2018. Δυστυχώς η απαραίτητη μετατροπή των μεταβλητών επιτοκίων σε σταθερά δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι.
Δεν εξασφαλίσατε τίποτα, είπε στον πρωθυπουργό γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Χάσατε μοναδική ευκαιρία και δυστυχώς για τη χώρα ο Ευ. Τσακαλώτος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση με επτά μήνες καθυστέρησης.

Η ΝΔ έχει στόχο να υπηρετήσει τους πολίτες με υπευθυνότητα, κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

%d bloggers like this: