Λαγκάρντ: Πιθανή η αγορά ελληνικών ομολόγων κατά μετά τον Μάρτιο του 2022

Το ενδεχόμενο να συνεχίσει την αγορά των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος στήριξης, άφησε ανοιχτό η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την επιθυμία διατήρησης της ενισχυμένης ευελιξίας του PEPP, όσον αφορά τις αγορές ομολόγων από χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τα ελληνικά.

«Θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά, επειδή θα έχουν σημασία, όταν θα είμαστε πιο κοντά στο τέλος του PEPP» έσπευσε να προσθέσει, διευκρινίζοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ,  δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τον Μάρτιο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει οφελήσει σημαντικά τη χώρα, μειώνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού και διευκολύντοντας την άντληση ρευστότητας από τις αγορές.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ελλάδα απέχει δύο βαθμίδες από την επενδυτική αξιολόγηση, το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα. Κι αυτό, διότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ΕΚΤ αγοράζει μόνο ομόλογα χωρών, οι οποίες αξιολογούνται ως πιστοληπτικά αξιόπιστες (επενδυτική βαθμίδα).