Μετέωρη ακόμα η δόση των 7,5 δισ.

Μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία για δόση και χρέος, το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εξακολουθεί να παραμένει μετέωρο. Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τους δανειστές,  για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα θέματα που υπάρχουν δεν έκλεισαν ούτε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο κορυφής, που έγινε μεταξύ των υπουργών του οικονομικού επιτελείου.

Επιστολή Τσακαλώτου στους δανειστές με τα ελληνικά «όχι»

Μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης σε υψηλούς τόνους, άφησαν ανοιχτά τα πιο σοβαρά από τα θέματα για τα οποία η Αθήνα έμεινε καθώς φαίνεται «μετεξεταστέα» στο πακέτο της αξιολόγησης.

Στο πακέτο του ασφαλιστικού, το θέμα με την μη ανάκτηση των ποσών από τις αναδρομικές περικοπές του ΕΚΑΣ στους 100.000 δικαιούχους που χάνουν το επίδομα λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων, αποδεικνύεται μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι αναμενόταν.

Οι δανειστές θέλουν να έχουν αναλυτικά την κλίμακα του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους για τους οποίους περικόπτεται και αντίστοιχα.

Θέλουν επίσης να μάθουν τα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κενού των 80 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η συγκεκριμένη παρέμβαση. Δηλώνουν επίσης τη δυσφορία τους και για το γεγονός ότι ένα από τα θέματα του ασφαλιστικού αρχίζει να ξηλώνεται πριν καλά-καλά εφαρμοστεί.

Επιμένουν επίσης, στη διόρθωση των εκπτώσεων στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν νομοθετηθεί καθώς επίσης και το ασφαλιστικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερο από 2000 κατοίκους.

Το αρμόδιο υπουργείο εργασίας επιμένει ότι δεν θα γίνουν αλλαγές σε όσα νομοθετήθηκαν και ότι τελικά οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουν αναδρομικά το επίδομα που έχουν πάρει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και ειδικά την συμμετοχή στις αγοραπωλησίες των δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου, ο αρμόδιος υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με την συμμαχία ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Οι δύο από τους τρεις δανειστές επέμεναν και χθες ότι πλην των στεγαστικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας μέχρι και 140.000 ευρώ, όλα τα υπόλοιπα δάνεια θα πρέπει να διαπραγματεύονται χωρίς εξαιρέσεις.

Ειδικά για τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, παρά το ότι αναγνωρίζουν ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα, η εμμονή των δανειστών έχει προφανή αιτία.

Τα δάνεια που είναι εγγυημένα από το δημόσιο θα γίνουν ανάρπαστα από τα distress funds, ακριβώς γιατί θα πληρωθούν σίγουρα.

Στις αποκρατικοποιήσεις, κλείνει το θέμα του Ελληνικού (η σύμβαση υπογράφεται μέσα στην εβδομάδα) και στη συνέχεια θα πρέπει να βγει και το χρονοδιάγραμμα που θέλει την κύρωση της από τη Βουλή μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Επίσης έχει συμφωνηθεί να περάσει σε κάποιο επόμενο νομοσχέδιο και διάταξη με την οποία χορηγείται ασυλία από ποινικές διώξεις στη διοίκηση του νέου υπερταμείου.

Μάχη με τον χρόνο

Οι ελπίδες της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι «ουρές» της αξιολόγησης το αργότερο μέχρι και την Τετάρτη για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι την Πέμπτη 3 Ιουνίου η ΕΚΤ, έχει κανονίσει να συζητήσει την επαναφορά της παρέκκλισης για τα ελληνικά ομόλογα, κάνοντας τα ξανά δεκτά ως εγγυήσεις για τον δανεισμό των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.

Αν υπάρχουν αντιρρήσεις από μέλη του ΔΣ σχετικά με το αν έκλεισε ή όχι η πρώτη αξιολόγηση τότε η συζήτηση μπορεί να αναβληθεί.

Το δεύτερο είναι το προφανές :

Πριν ελεγχθεί ξανά το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης σε νέα συνεδρίαση, δεν ξεκινά η διαδικασία για την έγκριση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης, από την οποία η Ελλάδα θα πάρει ως πρώτη υπο-δόση 7,5 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία της έγκρισης της δόσης θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες, από την στιγμή που η Ελλάδα θα κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα της δόσης.

ΠΗΓΗ: enikonomia

%d bloggers like this: