Σήμερα το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φρον..." />

Μ. Θεμιστοκλέους: Τρίτη δόση για όλους στους τέσσερις μήνες

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε τον μηχανισμό… Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε τον μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ανέφερε ότι χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17.000 είναι ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, ενώ σημείωσε πως συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί συνοικά 45.000 ραντεβού.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον ανέφερε: «Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον. Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων, ανοσοκατεσταλμένοι κ.λπ… Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς, ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε σε χωριά και πλατείες».

Οι εμβολιασμένοι του εξωτερικού

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση στην Ελλάδα, αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τούς περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Πρόσθεσε επίσης ότι για τα υπόλοιπα πέντε εμβόλια που δεν χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κ.λπ.) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λυση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες, όπως ανακοίνωσε.