Μ. Θεμιστοκλέους: Χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών από 5 Ιανουαρίου

Στις 3 Ιανουαρίου θα φτάσει στην Ελλάδα η πρώτη μεγάλη παραλαβή εμβολίων κατά του κορωνοϊού για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και στις 4 ή 5 του μηνός θα ανοίξουν χιλιάδες νέα ραντεβού, όπως είπε σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας άρχισαν σήμερα με τις πρώτες 60.000 δόσεις, ενώ έως χθες το απόγευμα είχαν κλειστεί 31.000 ραντεβού.

Για τους άνω των 60 ετών ανέφερε ότι 115.000 άτομα της συγκεκριμένης ομάδας είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, και εκτίμησε ότι έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι μισοί από τους 520.000 ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουν αυξηθεί οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί και θα δοθεί προτεραιότητα στα 18.000 αιτήματα για εμβολιασμό με πρώτη δόση σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι χρειάζεται ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλουν τα πιστοποιητικά τους και να μην τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησαν απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών σε ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση.

Οι καθηγήτριες εξήγησαν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και γίνονται καταρχάς για την προστασία των παιδιών, αλλά και για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού».  Όπως είπαν, ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, για αυτό οι γονείς δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τις καθηγήτριες, το εμβόλιο που διατίθεται για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, ειδικά προσαρμοσμένο για παιδιά, το οποίο περιέχει το 1/3 της ποσότητας που υπάρχει στο εμβόλιο των ενηλίκων, και ο εμβολιασμός γίνεται με βάση την ηλικία και την ανοσολογική ωριμότητα, και όχι το ύψος και το βάρος ενός παιδιού.

Έως τώρα, περισσότερα από 2 εκατ. παιδιά 5-11 ετών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ 11 εκατ. παγκοσμίως έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. «Σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό», σημείωσαν οι καθηγήτριες, προσθέτοντας ότι στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια.

Πού γίνονται οι εμβολιασμοί παιδιών
Οι εμβολιασμοί γίνονται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε νοσοκομεία, και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας. Στην Αττική οι εμβολιασμοί γίνονται σε πέντε εμβολιαστικά σημεία: στο Παίδων «Αγία Σοφία», στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.