Μ. Θεοδωρίδου: Αντισώματα μέσα σε τρεις ημέρες από την τρίτη δόση

Στο μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου της Αμερικής αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο», είπε και πρόσθεσε: «Η μόλυνση με κορωνοϊό είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο».

Μιλώντας για μελέτη της Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα, είπε ότι ότι μόνο 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα.

Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά στην πιο σοβαρή παρενέργεια της περικαρδίτιδας μυοκαρδίτιδας, αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με άλλα στοιχεία σε 2 άτομα σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων.

Αντισώματα εξπρές

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση είπε ότι η ανοσία και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την τρίτη δόση είναι πολύ γρήγορη και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού.

Επίσης, τόνισε, ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και την μείωσης των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες.

Η ίδια εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξήσει την επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εμβολιασμένους και επισήμανε ότι η νόσηση και στη συνέχει ο εμβολιασμός προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ανοσία.

Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορωνοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες.

Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά από τη νόσο, έχουν μία ανοσία, η οποία εξασθενεί παρότι βρίσκουμε στους ανθρώπους αυτούς ικανοποιητικά εξουδετερωτικών αντισώματα, τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με τη μετάλλαξη.

Κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι «η εξασθένηση της χημικής ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει» και γι’ αυτό όπως είπε «θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει».

«Νόσος και εμβολιασμός, δηλαδή η υβριδική ανοσία, προσφέρει την καλύτερη δυνατή ανοσία», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες. Λαι κατέληξε: «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη».

Θεμιστοκλέους: Δυνατότητα για πάνω από 110.000 εμβολιασμούς

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, έχουμε την δυνατότητα για πάνω από 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τον έλεγχο των πιστοποιητικών στις εισόδους των Ιερών Ναών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία σχέση με θέμα πίστης», για να προσθέσει ότι «είμαστε σε καλή συνεργασία με την εκκλησία και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα».

Κατά τα λοιπά, αρχίζοντας τις δηλώσεις του, είπε: «Ξεπεράσαμε του 13.860.000 εμβολιασμούς», προσθέτοντας ότι «πάνω από 6.910.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,8% επί του γενικού πληθυσμού και 75,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 6.550.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου πληθυσμού».

Τόνισε δε ότι η επιλογή για την αναμνηστική δόση που αφορά σε πολίτες άνω των 18 ετών που δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

«Όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mRNA εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mRNA εμβόλιο – μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna. Όσοι έκαναν την μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο mRNA.

Για όσους έκαναν την πρώτη δόση με mRNA εμβόλιο και την δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική για όσους νόσησαν, ως τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, 23.11.2021, θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες στο embolio.gov.gr, καθώς υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.