Ντράγκι: Το QE θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 – Αιχμές για Σόιμπλε

Η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. 

Οι αγορές στοιχείων ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως το Δεκέμβριο ή και αργότερα αν χρειαστεί, επανέλαβε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.

Πρόσθεσε επίσης πως αν οι προοπτικές της οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του QE.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ετοιμάζεται μια στρατηγική εξόδου από το QE, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμα για μια έξοδο από το πρόγραμμα.

Ο ίδιος τόνισε πως τα καθοδικά ρίσκα έχουν περιοριστεί και ότι η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Υπογράμμισε ωστόσο πως οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές.

«Δεν σχολιάζω απόψεις πολιτικών για τη νομισματική πολιτική», απάντησε σε ερώτηση για τις επικρίσεις της πολιτικής της ΕΚΤ από τον Β. Σόιμπλε. Απλά να σημειώσω ότι «είναι ειρωνικό να ακούμε αυτά τα σχόλια από ανθρώπους που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Αμετάβλητα επιτόκια

Αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναμενόταν.

Ειδικότερα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.

Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο στα 60 δισεκ. ευρώ αυτό το μήνα, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Δεν αναμένεται αλλαγή στη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά ίσως αναγνωρίσει ότι υπάρχουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, προετοιμάζοντας το έδαφος προκειμένου να δώσει μια μικρή ένδειξη, ίσως και τον Ιούνιο, αναφορικά με το χρόνο μείωσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πιθανόν να επικαλεστεί τον ακόμα αδύναμο πληθωρισμό, την υποτονική αύξηση των μισθών και τις αβέβαιες προοπτικές για να υποστηρίξει ότι μια περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες ετών, οι οποίες απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης πυρός της ΕΚΤ, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Ωστόσο, ο Ντράγκι ίσως αναγνωρίσει την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης, την αύξηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και τον περιορισμό του πολιτικού ρίσκου ύστερα από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η ΕΚΤ θα αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα ύψους 60 δισεκ. ευρώ τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια βαθιά σε αρνητικό έδαφος έως πολύ αργότερα. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι οι υψηλότεροι μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός είναι άνετα πάνω από 1% ενώ το οπλοστάσιο της ΕΚΤ έχει σχεδόν εξαντληθεί, και όλα αυτά τροφοδοτούν τις φωνές συντηρητικών αξιωματούχων να αρχίσει να ετοιμάζει την περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Το ευρώ κινείτο νωρίτερα λίγο κάτω από το υψηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου, εν όψει της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια στις 14:45 ώρα Ελλάδας και της συνέντευξης τύπου του Ντράγκι στις 15:30.

%d bloggers like this: