Ο Β. Πούτιν στην Αθήνα: Ευκαιρίες στην οικονομία, βάση οι κοινές ρίζες και η Ορθοδοξία

Με αναφορές στην Ορθοδοξία, στις κοινές ρίζες Ελλάδας και Ρωσίας αλλά και στην πρόκληση για τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων πέραν του τουρισμού, οι πρώτες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Β.Πούτιν στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλος.

Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν, στάθηκε στους δύσκολους, όπως τους χαρακτήρισε, καιρούς που διανύουμε, τόσο στην οικονομία, όσο και την ασφάλεια. “Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα. Να τα εξετάσουμε και να αναζητήσουμε τις λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την ευκαιρία την έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Σε μία χώρα που έχουμε βαθιές και διαχρονικές σχέσεις”.

Είμαι ευγνώμων και σε εσάς και στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την υποστήριξη της επίσκεψής μου στο Άγιο Όρος. Εμείς, υπολογίσαμε περίπου 1000 χρόνια βρίσκονται εκεί Ρώσοι μοναχοί. Σημασία έχουν οι κοινές μας αξίες. Και βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Κατά το Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών εδώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Και πρέπει να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς. Νομίζω τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα στην υλοποίησή τους” δήλωσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Β.Πούτιν, απαντώντας  στον Πρόεδρο Π.Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε θερμά, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής και στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία.

Ο Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

“Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μία πολλαπλά κρίσιμη συγκυρία. Όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Και είναι αυτή ακριβώς η συγκυρία που μου επιβάλει την υποχρέωση να κάνω τις εξής δύο επισημάνσεις ως προς τις προεκτάσεις της εδώ επίσκεψής σας, χωρίς να υποτιμώ τις προεκτάσεις που αφορούν στις διμερής μας σχέσεις. Επισήμανση πρώτη: Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του έτους Ελλάδας-Ρωσίας και θα κορυφωθεί με την προσκυνηματική επίσκεψή σας στο Άγιο Όρος. Το Άγιο Όρος που είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας. Και εκεί μπορεί να αποδεχθεί πώς οι σημαντικές αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους ηγέτες και τους λαούς ως προς την εμπέδωση των αρχών του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ειρήνης ως προς τη λήψη των αποφάσεων. Επισήμανση δεύτερη: Είναι εξαιρετικά σημαντική η ειλικρινής και στενή συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ-Ε.Ε. για να δοθεί οριστικώς τέρμα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ιδίως τη Συρία. Γιατί μόνο εάν υπάρξει το τέλος του πολέμου θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα, με όρους που ταιριάζουν στο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Όπως μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο κίνδυνο του ISIS και της τζιχαντικής τρομοκρατίας, που εκφράζει τη βαρβαρότητας, αφού οι εκφραστές της διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η  ΑΦΙΞΗ ΠΟΥΤΙΝ

Με μια ώρα καθυστέρηση στις 16:45 έφθασε στην Αθήνα ο Ρώσος Πρόεδρος.  Tο αεροπλάνο του κ. Πούτιν συνόδευαν τρια μαχητικά F-16 της 110ης Πτέρυγας Μάχης, από τη στιγμή που μπήκε στο FIR Αθηνών.

Τον υποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος.

 

Στον προεδρικό μέγαρο έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

%d bloggers like this: