Ο Μάριο Ντράγκι κλείνει την πόρτα στο QE αν δεν υπάρξουν μέτρα για “βιώσιμο χρέος”

Την ανάλυση της  βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς έθεσε ως προϋποθέσεις για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Πλήρη συμφωνία για τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ανοίξει η “πόρτα” στο QE.

«Αυτό που χρειάζεται είναι θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Ας υπάρξει μια πλήρης συμφωνία να βρεθούν τα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος μακροπρόθεσμα» σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους έχουν συζητηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων και με το ΔΝΤ και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα δύο μέρη πρέπει να βρουν μια συμφωνία, απάντησε όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από το Εurogroup.

Υπογράμμισε την ανάγκη για βιωσιμότητα του χρέους που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ και το δ.σ. να αποφασίσει ανεξάρτητα. «Και με αντίξοα σενάρια θα πρέπει να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους» σημείωσε.

Εάν και όταν επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχουμε επιλεξιμότητα και των ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…

Για τις ελληνικές τράπεζες είπε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή τους, η οποία είναι πολλαπλάσια σήμερα σε σχέση με πριν.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, που οφείλεται στην κρίση αλλά και προϋπάρχουσες αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσω των μέτρων που περιλαμβάνονται στην παρούσα αξιολόγηση και κυρίως τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το θα μπορούσε να επιλυθεί εγκαίρως.

%d bloggers like this: