Παυλόπουλος: Είναι αυτονόητη η απαίτηση της Ελλάδας να σέβεται η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης για την 96η επέτειο ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στον εθνικό μας κορμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, διατύπωσε την αυτονόητη απαίτηση της Ελλάδας, κυρίως προς την Τουρκία, αλλά και τους άλλους φίλους γείτονες, να σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό του, όπως ακριβώς το πράττει η χώρα μας.

«Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της ενσωμάτωσης, στις 14 Μαΐου 1920, της Δυτικής Θράκης στον εθνικό μας κορμό. Η επέτειος αυτή μου επιβάλει το εθνικό χρέος να επισημάνω τούτο: Εδώ, στην Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θράκης, όπου έχουν ταχθεί να συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά Έλληνες πολίτες με διαφορετικές θρησκείες, η Ελληνική Δημοκρατία αποδεικνύει ανελλιπώς ότι δίνει, εμπράκτως και άκρως επιτυχώς, εξετάσεις μιας Χώρας που εμπνέεται, ως προς την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό της, ταυτοχρόνως, από την εθνική της κληρονομιά αλλά και από την θέση της ως αναπόσπαστου μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας το οποίο σέβεται, στο ακέραιο, το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Την ίδια στάση απαιτούμε, αυτονοήτως, να τηρούν όλοι οι φίλοι Γείτονές μας, κυρίως δε η Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν, του Ποταμού Αχμέτ Σαμπρή Ιλχάν, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Γ. Παυλίδης, οι δήμαρχοι, Κομοτηνής Γ. Πετρίδης και Ξάνθης Χαρ. Δημαρχόπουλος ο μητροπολίτης Κομοτηνής, Παντελεήμων καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών. Παρέστη επίσης ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί.

Στη δοξολογία, που προηγήθηκε, παρέστη και ο μουφτής της Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή.

Φωτογραφία από το σημερινό τρισάγιο υπέρ των πεσόντων και την κατάθεση στεφάνου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Κομοτηνή, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter,  ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ.

%d bloggers like this: