Προκαταβολή σύνταξης: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την καταβολή 360 – 384 ευρώ – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η πλατφόρμα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr), για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης από 360 έως 384 ευρώ των εκκρεμών συντάξεων με αναδρομικά έως και 36 μηνών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι 31 Μαρτίου και στόχος είναι να καταβληθούν πριν από το Πάσχα μηνιαία ποσά 360 ή 384 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία και τα ένσημα των εν αναμονή συνταξιούχων που αριθμούν περί τις 105.000.

Τα στοιχεία θα μπορούν να δηλώνονται ηλεκτρονικά μέσω των κωδικών Taxisnet, ενώ, για την είσοδό τους στο σύστημα και την υποβολή της αίτησής τους οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν μέσω της ενιαίας Ψηφιακής πύκης του Δημοσίου (gov.gr) ή μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).

Σημειώνεται οι παλαιοί συνταξιούχοι πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν τα στοιχεία τους μέχρι τις 31 Μαρτίου, ώστε να προλάβουν να πληρωθούν πριν από τον Μάιο. Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, μέχρι τη δημοσίευση του νόμου για την προκαταβολή σύνταξης, δηλαδή μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Η αίτηση για να πληρωθούν γίνεται είτε στο gov.gr (στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου) είτε μέσω του ΕΦΚΑ με δύο βήματα:

1. Είσοδος στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxis – ταυτοποίηση του χρήστη.
2. Συμπλήρωση των πεδίων ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού καθώς και του αριθμού πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση σύνταξης λόγω θανάτου, συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του θανόντος.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν χάσει τον αριθμό της αρχικής τους αίτησης μπορούν να τον αναζητήσουν στο υποκατάστημα όπου την υπέβαλαν και να επανέλθουν για την προκαταβολή σύνταξης.

Νέοι συνταξιούχοι

Οι νέοι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει πρώτα να κάνουν την αίτηση συνταξιοδότησης και στη συνέχεια να κάνουν άλλη αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης. Οσοι υπέβαλαν ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης από τη δημοσίευση του νόμου και μετά, δηλαδή από 20/2/2021 μέχρι σήμερα, θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τα στοιχεία τους για να πληρωθούν την προκαταβολή σύνταξης.

Στην πράξη, για τους νέους συνταξιούχους οι αιτήσεις είναι δύο: μία για συνταξιοδότηση και μία για την προκαταβολή σύνταξης.

Τα βήματα για την προκαταβολή σύνταξης στους νέους συνταξιούχους

1ο βήμα: Υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά στον e-ΕΦΚΑ, με καταχώριση ότι επιθυμούν την έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να βγει η οριστική. Η προσωρινή σύνταξη θα πρέπει να βγει εντός τριμήνου, αλλά, με την προκαταβολή ως πρώτο και άμεσο ποσό, ενδέχεται να πάει πιο πίσω.

2ο βήμα: Ο ασφαλισμένος, μόλις κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης, ανοίγει νέα αίτηση αποκλειστικά και μόνον για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης. Για την προκαταβολή θα επιβεβαιωθούν τα στοιχεία όσων έχουν καταχωριστεί ήδη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ αναφορικά με τα έτη ασφάλισης. Αν το σύστημα δεν έχει επαρκή στοιχεία με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη χορήγηση της προκαταβολής, τότε η αίτηση θα «μπλοκάρεται».

3ο βήμα: Πληρωμή της προκαταβολής στον επόμενο μήνα μετά την αίτηση με ποσό 360 ευρώ ή 384 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του αιτήματος, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία του ασφαλισμένου.

Μετά την προκαταβολή ακολουθεί η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, με συμψηφισμό των ποσών που έχουν ήδη πληρωθεί, και το τελικό στάδιο θα είναι η έκδοση της οριστικής σύνταξης.

Η προσωρινή σύνταξη για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης αντιστοιχεί στο 80% της οριστικής σύνταξης, πλην όμως η εν λόγω διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη η λεγόμενη ψηφιακή σύνταξη για όλα τα Ταμεία ώστε να μπορεί να υπολογίζεται ενδεικτικά η οριστική και να καταβάλλεται το 80% ως προσωρινή σύνταξη.

Το κενό έρχεται να συμπληρώσει η προκαταβολή σύνταξης με 360 ή 384 ευρώ και στη συνέχεια θα καταβάλλεται προσωρινή σύναξη με πλαφόν τα 768 ευρώ.

Τα ποσά ανάλογα με την ηλικία και τα ένσημα

Ανάλογα με την ηλικία και τα έτη ασφάλισης χορηγείται:

  • Έναντι σύνταξη 384 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία 67 ετών και 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης.
  • Έναντι σύνταξη 384 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία 62 ετών και 20 έτη (ή 6.000 ημέρες) ασφάλισης.
  • Έναντι σύνταξη 360 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία 62 ετών και 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης.
  • Έναντι σύνταξη 360 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία κάτω των 62 ετών που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (μητέρες κ.ά.).
  • Έναντι σύνταξη 384 ευρώ στον επιζώντα σύζυγο για αιτήσεις σύνταξης λόγω θανάτου και επιπλέον 384 ευρώ για τους λοιπούς δικαιούχους (τέκνα) σε ίσα μέρη.
  • Έναντι σύνταξη 384 ευρώ για αιτήσεις αναπηρικών συντάξεων με ποσοστά αναπηρίας 50% και άνω και 10 ή 15 έτη ασφάλισης ανάλογα με το Ταμείο. Για αναπηρική σύνταξη λόγω εργατικού ατυχήματος τα 384 ευρώ καταβάλλονται με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης μία (1) ημέρα και ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.

Τα αναδρομικά

Τα αναδρομικά που θα λάβουν αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ με έναν μέσο όρο προκαταβολών γύρω στα 4.700 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Ανάμεσα στους 105.000 εν αναμονή συνταξιούχους βρίσκονται και περισσότεροι από 15.000 δικαιούχοι με αιτήσεις από το 2018 και με αναδρομικά 36 μηνών που θα φτάσουν ως και τα 13.300 ευρώ.

Πότε δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη

Δεν χορηγείται προκαταβολή όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια, όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας ή όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν θα παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και οριστικής σύνταξης. Αφού εκδοθεί η προσωρινή ή οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, η προκαταβολή σύνταξης συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν.

Επίσης, δεν χορηγείται προκαταβολή σε συνταξιούχους Δημοσίου, καθώς έχουν ειδικό καθεστώς με το 50% του μισθού, όπως και σε αιτήσεις με χρόνο εξωτερικού. Σε περιπτώσεις υποβολής περισσότερων αιτήσεων συνταξιοδότησης, χορηγείται μία προκαταβολή σύνταξης.