Πως διαμορφώνεται το τοπίο πέντε ημέρες πριν το Eurogroup

Πέντε ημέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συζητούν θετικά την ελληνική πρόταση (την αποδέχονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, το ΔΝΤ αρνείται να τη συζητήσει και η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο καθορισμού έκτακτων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, καθώς το θεωρεί τέταρτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με σημαντικά κυβερνητικά στελέχη:

* Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποδεχθεί, ουσιαστικά, την ελληνική πρόταση για τον «αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης» («κόφτη») που θα ενεργοποιηθεί εάν φανεί απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Επιπλέον, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν κινήθηκαν στην ίδια θετική κατεύθυνση με εκείνη της Eurostat την προηγούμενη εβδομάδα.

* Το ΔΝΤ «δεν μπαίνει καν σ’ αυτή τη συζήτηση», επιμένοντας στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, καθορισμένων και προσδιορισμένων από τώρα.

* Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν φτάσει «μηνύματα» για ενδεχόμενη συμβιβαστική πρόταση που θα περιλαμβάνει τα παραπάνω μέτρα, αλλά δεν απαιτεί νομοθέτηση.
Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη (όπου μετείχαν και οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης), ωστόσο ο κ. Τσίπρας φέρεται να το απέρριψε ως, ουσιαστικά, «τέταρτο μνημόνιο».

%d bloggers like this: