Πώς εκτιμά το αποτέλεσμα του Eurogroup η Κυβέρνηση – Τσακαλώτος: Γυρίζουμε σελίδα

Οι συζητήσεις για την Ελλάδα ήταν καλές, η χώρα γυρίζει σελίδα και είναι θετικό ότι τέθηκε ξεκάθαρα το θέμα του χρέους στο τραπέζι, δήλωσε ο Ε. Τσακαλώτος, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την 24η Μαίου.

Αν σκεφτούμε σε ποιο σημείο βρισκόμασταν πριν τρεις μήνες τότε πρέπει να παραδεχθούμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος.

Το ΔΝΤ ήταν ικανοποιημένο από το γεγονός ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους αλλά και με την τριπλή προσέγγιση για το ζήτημα. Ανέφερε ότι θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Το Ταμείο ξεκαθάρισε πως δεν είναι ο βέλτιστος μηχανισμός όμως αναγνώρισε ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πράξει η Ελλάδα, δεδομένων των νομικών προβλημάτων που υπάρχουν. Είναι μια διαφορετική απόφαση από αυτή του 2012, συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πώς ο προληπτικός μηχανισμός θα λειτουργεί σε ετήσια βάση. Θα λαμβάνουμε τα στοιχεία από τη Eurostat και θα κινούμαστε αναλόγως, σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε πως η όποια περικοπή δαπανών (εφόσον χρειαστεί) δεν θα περιλαμβάνει τομείς όπως η άμυνα ή η υγεία. Ανέφερε ακόμη ο κόφτης δαπανών θα τίθεται με προεδρικό διάταγμα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτός ο μηχανισμός ενδεχομένως να μην χρειαστεί και καθόλου. Η Ελλάδα θα πετύχει το 3,5% για το 2018 αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί για νωρίτερα.

Πολλά ζητήματα επιλύθηκαν σήμερα, μένουν κάποια κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν για να κλείσει το παζλ, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

%d bloggers like this: