Π. Σταμπουλίδης: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα ξανακλείσουν τα καταστήματα»

Ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα ξανακλείσουν τα κασταστήματα, δήλωσε σήμερα -κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega- o γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σχολιάζοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και τη δυσαρέσκεια των εμπόρων.

«Η επιτροπή είναι αυτόνομο όργανο. Λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες του σκοπού της. Έκανε μια εισήγηση και τον πρώτο λόγο τον έχουν οι υγειονομικοί. Πρέπει, όμως, όταν λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις να έχουμε στον νου μας ότι μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι οι επιχειρήσεις. Χρησιμοποιούμε ό,τι εργαλείο χρηματοδοτικό έχουμε. Το επίδομα θα είναι ένα ικανό πόσο που αφορά στο σύνολο της χώρας, όχι μόνο τις τρεις περιοχές» ανέφερε αρχικά ο κ. Σταμπουλίδης.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις και η επιτροπή δίνει το πράσινο φως. Πριν ανακοινώσουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 του μήνα, πέρασε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η πρόταση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχουμε δείξει και συνεχίζουμε να δείχνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιτροπή. Όπου χρειάζεται να παρέμβουμε το κάνουμε, για να διατηρηθεί η ισορροπία. Σε αυτή τη φάση πάρθηκε μια απόφαση που προφανώς έχει τους λόγους της. Εμπιστευόμαστε την επιτροπή και όπου χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις τις κάνουμε».

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, κάθε εβδομάδα η παρουσιάζονται στην επιτροπή οι προτάσεις της κυβέρνησης και η οικονομική κατάσταση της χώρας. «Πρέπει και η επιτροπή να γνωρίζει την επίπτωση κάθε απόφασης στα δημόσια οικονομικά. Σήμερα κάνουμε ένα μικρό βήμα, δεν είναι άνοιγμα της αγοράς, έχει αρκετά πιο αυστηρούς περιορισμούς από ό,τι στην προηγούμενη φάση. Ο Απρίλιος είναι ένας σπουδαίος μήνας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας» τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

Παράλληλα, φρόντισε να διευκρινίσει: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο. Συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να κλείσει το click away στα καταστήματα. Στην ένδυση και στην υπόδηση, ωστόσο, δεν εξυπηρετεί. Αλλά σε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς πέτυχε. Σήμερα γράφουμε ιστορικό ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα, οπότε κερδίζοντας έδαφος προσδοκούμε να συνεχίσουμε».

«Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα. Αν διατηρήσουμε την αγορά σε μια τάξη και δεν δούμε ξανά συνωστισμό σε εμπορικούς δρόμους, μπορούμε να συνεχίσουμε. Αν όμως δεν τηρούνται τα μέτρα, το μυαλό μας είναι να διασφαλίσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου.

Αναφερόμενος στο Πάσχα, ο κ. Σταμπουλίδης δήλωσε: «Για το Πάσχα θα κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τι θα γίνει. Η πανδημία έχει άλλη δυναμική μέρα με τη μέρα».