Σε ύφεση η πανδημία – Έτσι θα κάνουμε Πάσχα μετά την άρση των μέτρων

0
657

Σημαντική ύφεση παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας, όπως τονίστηκε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πάσχα με μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό

Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι η πανδημία ελέγχεται, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ενώ υπογράμμισε ότι «ξεκινάμε σε μια νέα κανονικότητα» και δήλωσε ότι θα μπορέσουμε να χαρούμε το Πάσχα, με την απαραίτητη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μειώθηκαν κατά 12% οι νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό. Στάθηκε πάντως στο ότι υπάρχει μετακίνηση κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Είμαστε όλοι έτοιμοι να γιορτάσουμε το Πάσχα. Ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ηπιότερος για τους εμβολιασμένους. Θα πάμε στην εκκλησία με τις μάσκες μας και με self test μπορούμε να συναντήσουμε τους δικούς μας» σημείωσε.

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «προχωράμε σε μια φάση από οριζόντια απαγόρευση σε προσωπική εκτίμηση του κινδύνου», διευκρινίζοντας ότι «έπειτα από τόσα χρόνια δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας βάσει πρόστιμο, μπορούμε να καταλάβουμε πού υπάρχει συγχρωτισμός και πρέπει να βάλουμε μάσκα»

«Δεν είναι ότι βγάζουμε τη μάσκα, αυτό κακώς λέγεται. Αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας» συνέχισε και τόνισε ότι παραμείνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα πλοία, στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στα σχολεία. «Θα τα ορίσουμε με σαφήνεια» πρόσθεσε.

Ο Γκίγκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην κάμψη των επιδημιολογικών δεικτών, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here