Στουρνάρας: Επαρκή τα κεφάλαια των εληνικών τραπεζών – Ανάπτυξη +2,2% το 2019

Μιλώντας για την Ελλάδα στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% φέτος και το 2021 ενώ το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Έκανε λόγο μεταξύ άλλων για πολύ μεγάλη πρόοδο σε δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα και στην ισχύ του τραπεζικού συστήματος. Παρουσίασε τους τελευταίους οικονομικούς δείκτες και επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει αναδιάρθρωση υπέρ των εμπορεύσιμων αγαθών. Ωστόσο τόνισε πως παρά την πρόοδο η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίσει προβλήματα αλλά και περιοριστικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε πως το απόθεμα υποχώρησε την τελευταία τριετία σημαντικά ενώ πρόσθετη πρόοδος αναμένεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το πτωχευτικό. Παρόλα αυτά οι μελλοντικοί στόχοι στο ύψος των κόκκινων δανείων θα είναι πάρα πολύ υψηλοί “Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν πρόσθετες λύσεις” ανέφερε και πρόσθεσε πως όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Ηρακλής θα μπορούν να προστεθούν και άλλες λύσεις όπως αυτή που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος. “Τα κόκκινα δάνεια είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα γι αυτό και είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί με όλα τα δυνατά μέσα” επεσήμανε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο επίσης για επιτάχυνση στο παγκόσμιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2020 με την επιφύλαξη για τις πιθανές επιπτώσεις από τον κοροναϊό αλλά και την επιβράδυνση του ΑΕΠ ανά την Ε.Ε. το τέταρτο τρίμηνο. Επισήμανε επίσης τα οφέλη από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική ανά την υφήλιο αλλά και την προσπάθεια που θα συνεχίσει να καταβάλλει η ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση προχωρώντας στην αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της μέσα στο 2020. Τόνισε ωστόσο ότι δεν φτάνει μόνο η νομισματική πολιτική. καθώς ρόλο πρέπει να παίξει και η δημοσιονομική πολιτική.