Στο ΣτΕ η αντισυνταγματικότητα ή μη του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60

0
17

Τη συνταγματικότητα του προστίμου των 100 ευρώ κάθε μήνα για όσους άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί καλείται να κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ μετά την αίτηση ακύρωσης κατά της ΚΥΑ που έχει υποβληθεί από 18 άτομα.

Μεταξύ των αιτούντων είναι ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δυο αρεοπαγίτες και ένας πρόεδρος Εφετών, καθώς και τρεις δικηγόροι, όπως αναφέρει το dikastiko.gr.

Τα «επιχειρήματα»

Οι αιτούντες επικαλούνται την αντισυνταγματικότητα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω και καλούν το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει το μέτρο δυσανάλογο και αντίθετο στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας, της αξίας του ανθρώπου και της ελευθερίας του καθενός να αποφασίσει αυτόνομα τις ιατρικές πράξεις που θα υποστεί.

Επισημαίνουν επίσης ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι εντελώς αναιτιολόγητο αναφορικά με τη διακηρυσσόμενη από την Πολιτεία συμβολή του στην ανάσχεση της διασποράς της Covid-19 και στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, καθότι, πρώτον, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω δεν αποτελούν παρά ένα ελάχιστο τμήμα του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (περί το 10%) και, δεύτερον, ο κίνδυνος συμφορήσεως των ΜΕΘ, που κατά το υπουργείο Υγείας υπήρχε όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, οφειλόταν στη ραγδαία αύξηση των διασωληνώσεων νεότερων ηλικιακά ατόμων.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι το οριζόντιο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως είναι δυσανάλογο υπό το πρίσμα της κακής οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων συνταξιούχων: «Η απειλή χρηματικής ποινής συνιστά ψυχολογικό εκβιασμό προκειμένου οι αιτούντες να ενδώσουν στο να υποστούν επέμβαση στο σώμα τους παρά τη θέλησή τους υπό το κράτος φόβου πληρωμής του απειλούμενου προστίμου. Το γεγονός αυτό θίγει ευθέως τον πυρήνα της αξίας του ανθρώπου και η διάταξη είναι ως εκ τούτου αντισυνταγματική».

Ελλιπής φάκελος

Αναφέρουν επίσης ότι παρά τις σχετικές προσκλήσεις και υπομνήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πλευρά του Δημοσίου δεν έχει μέχρι στιγμής τηρήσει την εκ του νόμου υποχρέωσή της να προσκομίσει τον φάκελο της υπόθεσης και δεν έχει θέσει στη διάθεση του δικαστηρίου στοιχεία που να τεκμηριώνουν το μέτρο και να απαντούν στις αιτιάσεις των αιτούντων. Μάλιστα, αυτό έχει καταγραφεί στο έγγραφο της εισηγήτριας της υποθέσεως και θα τεθεί, αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό, σε γνώση σύσσωμου του δικαστηρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here