Συνάντηση Γ. Βαρουφάκη – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων το ιδιωτικό χρέος

Το ιδιωτικό χρέος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα σε πολύ καλό κλίμα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, παρουσία της βουλευτού Β’3 Νότιου Τομέα Αθηνών Σοφίας Σακοράφα και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, συμφωνώντας με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 «πως πρόκειται για ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, με περίπου 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να οδηγούνται άμεσα στο κλείσιμο». Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, προστίθεται στην ανακοίνωση, αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι «το 85% των επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, έναν δανεισμό κιόλας με τοκογλυφικά επιτόκια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα της φοροδιαφυγής, του αθέμιτου ανταγωνισμού και του παρεμπορίου που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε «πως δεν πρόκειται για αστοχίες, αλλά για σχέδιο της τρόικας που εφαρμόζει η Μητσοτάκης Α.Ε. προκειμένου να αφανίσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα του χρέους και τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας πως το ΜέΡΑ25 φτιάχτηκε ακριβώς επειδή χωρίς αναδιάρθρωση χρέους δεν θα επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, όμως οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν το χρέος σαν άλλοθι ώστε να μπορούν να επιβάλλουν και να διατηρούν μια σειρά από παράλογα και αναποτελεσματικά οικονομικά μέτρα».